اگر حضور افغانها در ایران را در نظر نگیریم، عراقیها زمان بیشتری را در کشور ما، معمولاً یک ماه، در میان خارجیهایی که به ایران سفر میکنند، میگذرانند. دلیل سفر شما عمدتا زیارت، درمان و سفر است، اما هزینه هر سفر عراقی به ایران چقدر است؟
عراقی ها بعد از زیارت بیشتر برای معالجه به ایران سفر می کنند و بیشتر برای جراحی پلاستیک می آیند. این اطلاعات را مدیران آژانس های عراقی که هفته گذشته به ایران سفر کرده اند در اختیار مجله روز قرار داده اند. آمارهای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز نشان میدهد که عراقیها جزو برترین مسافران خارجی به ایران هستند، در سال 1998، 3165839 عراقی به ایران سفر کردند که تقریباً 21 درصد بیشتر از سال 1997 بود.
در سال 1376 با کاهش سفرهای اروپایی و آمریکایی به ایران به دلیل وضعیت روابط بینالملل، تشدید تحریمها و البته کاهش ارزش پول ملی، چرخشی در سیاستهای بازاریابی گردشگری ایران و افزایش توجه ایجاد شد. برای جذب گردشگر از کشورهای همسایه در آن سالها، مقامات بخش دولتی گردشگری معتقد بودند که درآمد گردشگران از کشورهای همسایه کاهش گردشگری اروپا را جبران میکند، زیرا آمارها نشان میدهد که تعداد گردشگران اتحادیه اروپا در سالهای گذشته به 300000 نفر نمیرسید، در حالی که جمعیت گردشگران کشورهای همسایه. کشورهای بیش از دو یا سه میلیون نفر بوده است.
ایرج مسجدی، سفیر ایران در عراق در سال 1998، پس از افزایش چشمگیر سفرهای عراقی، گفت: سفر همه عراقی ها به ایران حداقل 1000 دلار است و این درآمد اقتصادی خوبی برای ایران در دوران تحریم های ظالمانه است.
علی ساوه، مدیرکل یک شرکت هواپیمایی و گردشگری که شعبه هایی در بغداد، نجف، کربلا و سماوه دارد، درباره میانگین هزینه سفر عراقی ها به ایران به مجله روز گفت: میانگین هزینه به این بستگی دارد که گردشگر یا زائر به ایران سفر کند یا انگیزه. «درمان دارند و البته مدت اقامتشان در ایران متفاوت است. برای مسافری که قصد درمان دارد نمی توان مبلغ مشخصی را اعلام کرد زیرا هزینه درمانی که انجام می دهد نقش مهمی در هزینه های او دارد.
ادامه میدهد: بیشتر عراقیها برای جراحی زیبایی به ایران میآیند، اما کسانی که برای زیارت و سیاحت میروند بین 500 تا 1500 دلار در ایران هزینه دارند. این مبلغ برای افرادی است که معمولا یک ماه در ایران می مانند. هرچه مدت سفر آنها کمتر باشد، هزینه کمتری نیز دارد، اما به طور کلی هر عراقی بین 30 تا 50 دلار در روز در ایران هزینه می کند. برخی به هتل های سطح بالا می روند و روزانه بین 100 تا 150 دلار خرج می کنند، البته مدت اقامت این دسته از مسافران بسیار کوتاه است.
عراقی ها بیشتر به مشهد می روند. قم مقصد بعدی آنهاست، اگر هوا خوب باشد به شمال ایران می روند. اکثر عراقی ها قصد دارند برای زیارت به ایران سفر کنند و پس از آن درمان و بیشتر برای جراحی پلاستیک انجام شود. قیمت ها در ایران ارزان است و کشور امن است و مردم می توانند به راحتی از آن بازدید کنند. این را عبدالله حسن، مدیرعامل شرکت گردشگری نجف عراق به مجله روز معتمد گفت.
سید موسوی موسوی، مدیرعامل شرکت سفر و زیارت کربلا که 11 سال است در بازار ایران فعالیت می کند، به مجله روز گفت: اکثر عراقی ها خودشان به ایران می آیند، یعنی با تور سفر نمی کنند. اخیرا تعداد شرکت های تقلبی افزایش یافته است، بنابراین ترجیح می دهند برنامه ریزی و سفرهای شخصی داشته باشند. بسیاری از مردم در فیس بوک پزشک پیدا می کنند و مستقیماً با هم ارتباط برقرار می کنند. من خودم سالهاست که این کار را میکنم، چند دکتر را میشناختم که بیماران را به آنها ارجاع میدادم، اما حالا قرار است با آژانسهای ایرانی برای اطمینان از خدمات همکاری کنیم و اگر مشکلی بود حداقل یک نفر پاسخگو باشد.
عراقی ها کمتر از کویتی ها و سعودی ها از هتل استفاده می کنند. یوسف بیدخوری، معاون گردشگری استان خراسان رضوی به مجله روز گفت: کویتی ها از بهترین هتل های مشهد استفاده می کنند. پس از آنها سعودی ها، عمانی ها، قطری ها و بحرینی ها قرار دارند. عراقیها در سالهای اخیر به هتلها میروند، اما ارزش پول در رد این تغییر سلیقه بیاثر نبوده است. اکثر عراقی ها نیز در هتل های اطراف حرم اقامت می کنند. برای پاکستانی ها رفتن به حسینه و هتل آپارتمان ارزان تر است.
شرکتهای خصوصی ایرانی و عراقی اخیراً توافق کردهاند که ترتیبی دهند که عراقیها به صورت انفرادی با قیمتهای مناسب و ارزان به ایران سفر کنند تا به تدریج واسطهها و دلالان غیرقانونی و غیرمجاز را حذف کنند. گزارشهای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همچنین اظهارات برخی شرکتهای گردشگری نشان میدهد که در سالهای اخیر حضور دلالهایی که هزینهای برای خدمات بهویژه خدمات پزشکی پرداخت نمیکنند و عدم تعهد برخی واسطهها وجود دارد. افزایش یافته است انجام شده است.
عراق یکی از پنج بازار برتر ایران است که هدف آن افزایش تعداد مسافران و کسب درآمد بیشتر از آن کشور است.
انتهای پیام/