تعریف حافظه
توانایی به خاطر آوردن یا فراخوانی آنچه آموخته یا تجربه شده است را حافظه میگویند.
مغز انسان به کمک سه نوع حافظه فعالیتهای خود را انجام میدهد :
- حافظه حسی: این حافظه بخشی از فرآیند ادراک است؛ گنجایش زیادی دارد؛ اما محدود است.
- حافظه کوتاهمدت: اطلاعات از حافظه حسی به انتقال پیدا میکنند و زمان نگهداری اطلاعات در آن از چند لحظه تا چند دقیقه متغیر است.
- حافظه بلندمدت: اطلاعات با تکرار و مرور ذهنی از حافظه کوتاهمدت به انتقال پیدا میکنند. حافظه بلندمدت برخلاف حافظه حسی و کوتاهمدت، نامحدود است.
خرید دمنوش دکتر بیز: تمرکز، دقت و استفاده از الگوهای به خاطر سپاری اطلاعات از جمله بهترین روشهای تقویت حافظه است. این نکته نیز قابل ذکر است که استفاده بیشتر از مغز و کار با حافظه، در تقویت آن موثر است. داشتن هوش و حافظه خوب در طب سنتی با سلامت مغز (به ویژه قسمت عقبی مغز) و فراهم نمودن گرمی معتدل در آن بهدست میآید. افزایش سردی (سردی و تری یا سردی و خشکی) مغز، کاهش حافظه و هوش را در پی خواهد داشت.
نوشیدن چایهای گیاهی مانند دمنوش بهارنارنج، اسطوخودوس، سنبلالطیب و بادرنجبویه باعث تقویت حافظه میشوند.
گیاهان مفید برای تقویت حافظه
دمنوش خارخاسک دکتر بیز: گیاهانی مانند آویشن، اسطوخودوس، رزماری، زعفران، چای اکلیل کوهی، جین سینگ، جینکو، خردلی، سعد کوفی، مریم گلی، چای، کندر، سرکه، عسل، کرفس، بابونه و ریحان طبیعت گرم دارند و منابع ویتامینها، فسفر و منابع مغذی برای هستند که باعث آرامش روحی و تمدد اعصاب میشوند و به تقویت حافظه کمک میکنند. کرفس هم به عنوان خورش می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
چایهای گیاهی مانند دمنوش بهارنارنج، اسطوخودوس، سنبلالطیب و بادرنجبویه را در برنامه روزانه خود بگنجانید. نوشیدن این چایهای گیاهی موجب تقویت حافظه میشود و توانایی مغز را برای یادگیری و ذخیره اطلاعات بیشتر میکند؛ بهگونهای که فرد در مدت زمان کوتاهتری میتواند دادههای بیشتری را در ذهن خود ثبت کند. برای تهیه این دمنوشها کافی است یک قاشق غذاخوری از برگهای خشک شده هر یک از این گیاهان دارویی را در یک لیوان آب جوش بریزید، سر آن را ببندید و اجازه دهید که در مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه دم بکشد.
گیاه جینکوبیلوبا نیز به عنوان تقویتکننده قوی حافظه به شمار میرود.خواستگاه این گیاه در چین است. این گیاه توانایی یادگیری را بهبود میدهد و عملکرد حافظه را بهتر میکند. میتوانید با مشورت پزشک از قرصهای این گیاه که در بازار است استفاده نمایید.
دمنوش رازیانه ستین: ویتامینهای B به همراه اسیدفولیک باعث تقویت حافظه میشوند. ویتامین B12، غلاف میلین در رشتههای عصبی را حفظ میکند و باعث عملکرد بهتر آنها میشود. اسیدفولیک نیز باعث بهتر کار کردن انتقالدهندههای عصبی میشود. با کاهش میزان اسیدفولیک در بدن انسان، عملکرد حافظه نیز کاهش پیدا میکند. ویتامین B12 معمولا در فرآوردههای گوشتی و لبنی وجود دارد.
همچنین بخوانید : چگونه با کمک طب سنتی قصری از حافظه برای خود بسازیم؟
۱- مداومت در خوردن مویز ناشتا
پیامبر خدا (ص): «هرکس ناشتا به خوردن مویز مداومت کند، فهم، حافظه و ذهن روزی او میشود و از بلغم وی کاسته میشود.»
۲- به (مربای به و عسل، دمنوش به، خورشت به)
پیامبر خدا (ص): «بِه بخورید؛ چرا که ذهن را افزون میکند.»
۳- کندر (جویدن آن مانند آدامس و خوردن آن با عسل به صورت کپسول برای کسانی که از جویدن آن احساس بدی دارند)
پیامبر خدا (ص): «بر شما باد کندر؛ چراکه عقل را افزون میکند و ذهن را ذکاوت میدهد.»
۴- خوردن انار با پیه آن (خوردن انار شیرین با پیه آن علاوه بر این که بر هضم غذا کمک میکند؛ باعث تقویت حافظه میشود)
امام صادق (ع): انار را با پیه آن بخورید؛ چراکه معده را میپالاید و ذهن را افزون میکند.»
پیامبر خدا (ص): «کرفس، انسدادها را میگشاید، دل را طراوت میدهد، حافظه میآورد و دیوانگی، جذام، پیسی و ترس را دور میکند.»
مواد غذایی مفید برای تقویت حافظه
- سرکه (مصرف سرکه طبیعی همراه غذاهای روغنی و در خورش غذا به استثنای برنج؛ مصرف آن همراه برنج مناسب نیست.)
امام رضا (ع): «سرکه، ذهن را استحکام میبخشد و عقل را افزون میکند.» - عسل (مصرف عسل در وعده صبحانه، استفاده از مربای میوههایی مانند سیب، به و… که به جای شکر با عسل تهیه شده باشند. نوشیدن شربت عسل در طول روز)
پیامبر خدا (ص): «هرکس حافظه میخواهد، عسل بخورد.» - کرفس (خورش کرفس)
پیامبر خدا (ص): «کرفس، انسدادها را میگشاید، دل را طراوت میدهد، حافظه میآورد و دیوانگی، جذام، پیسی و ترس را دور میکند.» - کدو
امام کاظم (ع): «همانا خوردن کدو باعث افزایش عقل و حافظه میشود.»
سایر مواردی که در تقویت حافظه نقش دارند:
- حجامت
پیامبر خدا (ص): «حجامت عقل را افزون میکند و بر قدرت حافظه میافزاید.» - قرائت قرآن
پیامبر خدا (ص): «سه چیز حافظه را افزون میکند و بلغم را از میان میبرد: قرائت قرآن، عسل، کندر.» - مسواک زدن
امام علی (ع): «سه چیز بلغم را از میان میبرد و حافظه را افزون میکند: مسواک زدن، روزه گرفتن و قرائت قرآن. - روزه گرفتن
آنچه فراموشی میآورد:
- خوردن پنیر به ویژه در وعده صبحانه
- حجامت در گودی پس گردن
- خوردن سیب ترش و گشنیز
- کوتاه نکردن ناخنها
- بیخوابی کشیدن
- زیادهروی در خوردن گوشت گاو
- افراط در خوردن خرما
زیتون به علت داشتن آنتیاکسیدان باعث تقویت حافظه میشود و از مغز در برابر بیماریهایی مانند آلزایمر محافظت میکند.
تقویتکننده حافظه گیاهی با گیاهان و مواد غذایی:
- زعفران به همراه (سعد کوفی)
زعفران در بیشتر داروهای مقوی حافظه به کار میرود. این ادویه محبوب علاوه بر بو و رنگ زیبایی که به غذا میدهد، عملکرد مغز را نیز بهبود میبخشد.
- انجیر خشک (انجیر بسیار مقوی است و موجب تقویت مغز و بهبود حافظه میشود.)
- بادام (خوردن ده عدد مغز بادام تازه در صبح تاثیر زیادی در تقویت حافظه دارد)
- زنجبیل (مربای زنجبیل- دم کرده زنجبیل و عسل- کلوچه زنجبیلی)
- فلفل سیاه (استفاده از فلفل به عنوان ادویه در اکثر غذاها)
- کندر
- گوجه فرنگی به علت داشتن ویتامین A و C و مواد آنتیاکسیدان برای تقویت حافظه مفید است. گوجهفرنگی یکی از منابع مفید است که میتواند جایگزین کربوهیدراتها در موادغذایی شود.
- گیاه کَبَر سرشار کوئرستینها است. کوئرستینها گروهی از فلاونوئیدها هستند که جریان خون مغز را بهبود و استرس را کاهش میدهند؛ همچنین از اختلالات حافظه جلوگیری میکنند. میتوانید از این گیاه در تهیه سالاد استفاده کنید.
- انگور قرمز حاوی رسوراترول است. رسوراترول ترکیبی است که باعث بهبود حافظه میشود. آزمایشهایی که بر موشها انجام شد نشان میدهند موشهایی که از انگور قرمز تغذیه میکنند، عملکرد بهتری نسبت به سایر موشها دارند. ممکن است تصور کنید که خوردن مشروبات الکلی نیز همین اثر را بر مغز دارند؛ اما باید گفت که مشروبات الکلی باعث ایجاد اختلال در حافظه کوتاهمدت افراد میشود و قدرت تصمیمگیری آنها را کاهش میدهد.
- قهوه به علت داشتن کافئین باعث بهبود عملکرد مغز و حافظه میشود. برخی تحقیقات نشان میدهند که خوردن قهوه از ابتلا به بیماری آلزایمر جلوگیری میکند؛ اما نباید در مصرف آن زیادهروی کنید.
- زردچوبه از خانواده زنجبیل است و به علت داشتن کورکومین عملکرد مغز و حافظه را بهبود میدهد. طبق پژوهشهایی که بر حیوانات انجام شده است، کورکومین از نقص عملکرد شناختی جلوگیری میکند و باعث بهبود عملکرد مغز و افزایش یادگیری میشود.
- چای، نوشیدنی آرامشدهنده است که به علت داشتن کافئین، اسیدآمینه و تانن تاثیر زیادی بر بهبود عملکرد حافظه دارد و هوشیاری مغز را بیشتر میکند. طبق تحقیقات تانن باعث میشود و میزان فعالیت امواج مغزی آلفا را نیز افزایش میدهد.
- آب سیب، استیلکولین را که یک نوع انتقالدهنده عصبی در مغز است افزایش میدهد و از این راه باعث بهبود عملکرد حافظه میشود.
- گندم سبوسدار حاوی لسیتین است که با رفع گرفتگی سرخرگها، باعث بهبود عملکرد حافظه میشود.
- استشمام عطر دارچین باعث بهبود عملکرد مغز و حافظه میشود. مصرف این ادویه باعث تنظیم قند خون میشود و از عفونتهای قارچی نیز پیشگیری میکند.
- آووکادو به علت داشتن ویتامین K و اسیدفولیک از سکته مغزی جلوگیری میکند. این میوه نسبت به میوههای دیگر میزان پروتئین بیشتری دارد و باعث بهبود عملکرد مغز و حافظه میشود.
- بلوبری به علت داشتن آنتیاکسیدان و ویتامین K و C باعث تقویت حافظه میشود.
- کلم بروکلی به دلیل داشتن ویتامین K و کولین حافظه را هوشیار نگه میدارد و شما میتوانید آن را به صورت خام و پخته مصرف کنید.
- زیتون به علت داشتن آنتیاکسیدان باعث تقویت حافظه میشود و از مغز در برابر بیماریهایی مانند محافظت میکند