دیه شکستگی انگشت شست پا سال ۱۴۰۰

بررسی کامل دیه شکستگی انگشت

شکستن یا خرد شدن انگشت دست و پا، چه در نزاع‌های خیابانی و چه در تصادف‌ها، به دفعات اتفاق می‌افتد. این آسیب‌دیدگی در قانون مجازات‌‌های اسلامی، مشمول پرداخت دیه شکستگی انگشت (دست یا پا) می‌شود. علاوه بر شکستگی، قطع شدن کامل انگشت یا یک یا چند بند از آن، از دیگر مواردی است که باید برای آن تشکیل پرونده شده و دیه پرداخت شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی کامل دیه شکستگی انگشت و مزایای بیمه مسافرتی بپردازیم.لطفا تا انتها با ما همراه باشید.

دیه انگشت در سال ۱۴۰۲

در قانون مجازات‌های اسلامی، ذکر شده است که دیه از بین بردن هر یک از انگشت‌های اصلی دست و پا، معادل یک دهم است. از آن‌جایی که دیه کامل در سال ۱۴۰۲ معادل ۹۰۰ میلیون تومان است، دیه انگشت هم برابر با ۹۰ میلیون تومان خواهد بود. این مبلغ برای قطع یا از بین بردن کامل یک انگشت است. حال برای قطع شدن هر بند انگشت هم مقدار دیه مشخص و تعریف شده است:

از آن‌جایی که انگشت شصت تنها دو بند دارد و سایر انگشت‌ها هر کدام سه بند، بنابراین قطع شدن بند انگشت شصت بیش از دیگر انگشت‌ها خواهد بود:

بر این اساس، دیه قطع کردن هر بند انگشت شصت، معادل یک بیستم دیه کامل (۴۵ میلیون تومان در سال ۱۴۰۲) است. این در حالیست که برای از بین بردن هر بند از سایر انگشت‌ها، یک سی‌ام دیه کامل (۳۰ میلیون تومان) محاسبه و پرداخت می‌شود.

نکته: در صورتی که فرد روی دست یا پای خود بیش از ۵ انگشت داشته باشد، انگشت ششم به بعد، انگشت زائد نامیده می‌شود. دیه قطع یا از بین بردن این انگشت، معادل یک سوم انگشت اصلی (۲۳میلیون تومان در سال ۱۴۰۲) خواهد بود.

از آن‌جایی که دیه زن و مرد تا زمانی که به میزان یک سوم دیه کامل باشد برابر است، بنابراین دیه قطع انگشت برای زن و مرد به صورت یکسان محاسبه می‌شود.

دیه شکستگی انگشت در سال ۱۴۰۲

در قانون مجازت‌های اسلامی، برای تمام اعضای بدن مشخص شده است، براساس این نرخ نامه شکستگی انگشت دست و پا هم مشخص شده و از این قرار است:

دیه شکستگی هر استخوان انگشت در صورتی که به صورت کامل بهبود پیدا نکند، معادل یک پنجم دیه انگشت است. همان‌طور که در قسمت قبل اشاره کردیم، دیه انگشت در سال ۱۴۰۲ برابر با ۹۰ میلیون تومان است. بنابراین دیه شکستگی انگشت در سال ۱۴۰۲ معادل ۱۸ میلیون تومان است.

این در حالیست که در صورتی که شکستگی استخوان انگشت به صورت کامل بهبود پیدا کند، مقدار دیه آن معادل چهار پنجم شکستگی انگشت است که در سال ۱۴۰۲ معادل ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است.

دیه از بین بردن ناخن

علاوه بر انگشت‌ها، برای از بین بردن ناخن هم در قانون مجازات‌های اسلامی، مقدار دیه به شرح زیر مشخص شده است:

دیه از بین بردن ناخن هر کدام از انگشت‌ها در صورتی که امکان رشد و بهبود دوباره وجود نداشته باشد، معادل یک درصد از دیه کامل (۹ میلیون تومان در سال ۱۴۰۲) خواهد بود. این در حالیست که در صورتی که ناخن از بین برده شده بتواند دوباره رشد کند، دیه آن معادل نیم درصد دیه کامل (۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۲) خواهد بود.

دیه یکی از انواع مجازات‌های مشخص شده در قانون مجازات‌های اسلامی است و در مواردی پرداخت می‌شود که امکان قصاص فرد، به هر دلیلی وجود نداشته باشد. شکستگی و قطع شدن انگشتان دست و پا هم یکی از مواردی است که مشمول پرداخت دیه می‌شود. در این مقاله به بررسی کامل دیه شکستگی انگشت دست و پا در سال ۱۴۰۲ پرداختیم. در صورتی که همچنان در این رابطه سوال یا ابهامی دارید، حتما در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت، پاسخ‌گوی شما عزیزان باشیم.

دیه جراحات انگشت ۱۴۰۲

آسیب های وارده بر انگشت، دارای انواع متفاوتی بوده و در قانون مجازات اسلامی، برای هر یک از این آسیب ها، در صورتی که به طور غیر عمد، وارد شده یا در حالت آسیب عمدی، امکان قصاص نبوده یا مجنی علیه به دریافت دیه رضایت دهد، دیه یا ارش، تعیین شده و میزان آن، مشخص گردیده است. در این بخش، قصد داریم تا به بررسی میزان دیه انگشت، در سال ۱۴۰۲، در رابطه با جراحات وارده بر این عضو، پرداخته و دیه و ارش سایر آسیب های انگشت را نیز در بخش های بعد، بررسی خواهیم کرد.

برای تعیین میزان دیه انگشت، در رابطه با جراحات، در سال 1402، لازم است تا به دو نکته مقدماتی، توجه شود: اولا: دیه جراحات، در مواد 709 و 710 قانون مجازات اسلامی مصوب سال نود و دو، مشخص شده است. با این توضیح که ماده 709 این قانون، دیه جراحات سر و صورت را مشخص کرده و مطابق، ماده 710، اگر این جراحات در غیر سر و صورت، مانند انگشت واقع شود، دیه جراحات، بر اساس نسبت های مقرر در ماده 709 از دیه آن عضو، نظیر انگشت، تعیین می‌ شود.

ثانیا: با توجه به نرخ دیه کامل انسان که مبلغ 600 میلیون تومان بوده و هم چنین، نظر به اینکه دیه هر انگشت، یک دهم دیه کامل بوده، در نتیجه، دیه انگشت دست یا پا، 90 میلیون تومان می باشد. حال، با توجه به این دو مقدمه می توان گفت، میزان دیه انگشت در سال 1402، در رابطه با جراحات وارد شده بر آن، به شرح زیر می باشد:

انگشت، یعنی خراشیدگی پوست انگشت که بدون جاری شدن خون باشد، یک صدم دیه دیه یک انگشت، یعنی 900 هزار تومان می باشد؛ دیه دامیه انگشت، یعنی جراحتی که کمی وارد گوشت انگشت شده و سبب خون ریزی کم یا زیاد شود، دو صدم دیه انگشت، یعنی 1 میلیون و 800 هزار تومان است؛ دیه متلاحمه انگشت، یعنی جراحتی که در آن، بریدگی عمیق گوشت انگشت، صورت گرفته، اما به پوست نازک استخوان نرسد، سه صدم دیه انگشت، یعنی 2 میلیون و 700 هزار تومان می باشد؛

دیه سمحاق انگشت، یعنی جراحتی که به پوست نازک استخوان انگشت برسد، چهار صدم دیه انگشت، یعنی مبلغ 3 میلیون و 600 هزار تومان است و در نهایت، دیه موضحه انگشت، یعنی جراحتی که در اثر آن، پوست نازک روی استخوان انگشت، کنار رفته و استخوان دیده شود، پنج صدم دیه کامل، یعنی 4 میلیون و 500 هزار تومان خواهد بود.

دیه کبودی انگشت 1402

علاوه بر جراحات وارده بر انگشت، یکی دیگر از آسیب های وارد شده بر این عضو، کبود شدن آن بوده و بنابراین، لازم است بررسی شود که آیا در قانون مجازات اسلامی، دیه ای تحت عنوان دیه کبودی انگشت، با میزان مشخص، تعین گردیده یا قانون گذار، برای این آسیب، حکم بر پرداخت ارش داده است. لازم به ذکر است که منظور از ارش، دیه ای است که مقدار آن را قانون، مشخص نکرده و قاضی پرونده، با اخذ نظر پزشکی قانونی، میزان آن را تعیین می کند.

با نگاهی به قانون مجازات اسلامی، مشخص می شود که ماده 714 این قانون، بدین شرح، برای کبودی انگشت، مقدری را تعیین کرده است:« دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می‌ شود، به شرح ذیل است: الف- سیاه شدن پوست صورت، شش هزارم، کبود شدن آن، سه هزارم و سرخ شدن آن، یک و نیم هزارم دیه کامل. ب- تغییر رنگ پوست سایر اعضاء، حسب مورد، نصف مقادیر مذکور در بند(الف)..»

با توجه به این ماده، میزان دیه انگشت در رابطه با کبودی آن، در سال ۱۴۰۲، بدین صورت، محاسبه و تعیین می شود: ابتدا، باید سه هزارم نرخ دیه کامل در سال 1402، که مبلغ 900 میلیون تومان بوده، محاسبه شود که مبلغ 2 میلیون و 700 هزار تومان می گردد. حال، با توجه به بند (ب) ماده فوق الذکر، لازم است تا این مبلغ، نصف شود که در این صورت، دیه کبودی انگشت، مبلغ 1 میلیون و 350 هزار تومان خواهد بود.

دیه تورم انگشت ۱۴۰۲

یکی از آسیب هایی که ممکن است در انگشت، ایجاد شود، تورم این عضو، در اثر ضربات وارده می باشد. بنابراین، این سوال، قابل طرح است که دیه یا ارش انگشت، در رابطه با تورم آن، در سال 1402، به چه میزان می باشد؟ برای پاسخ گویی به سوال فوق، باید به ماده 715 قانون مجازات اسلامی، مراجعه نمود که چنین مقرر کرده است: « صدمه ای که موجب تورم بدن، سر یا صورت گردد، ارش دارد و چنانچه، علاوه بر تورم، موجب تغییر رنگ پوست نیز گردد، حسب مورد دیه و ارش تغییر رنگ به آن افزوده می‌ شود. » بنابراین، میزان دیه انگشت، در رابطه با تورم آن، بر اساس یکی از دو فرض زیر، تعیین می گردد:

در صورتی که در اثر آسیب وارده، صرفا تورمی در انگشت، ایجاد شده و رنگ پوست آن، هیچ تغییری نکند، برای تورم، ارش، تعیین می شود. همانطور که قبلا گفته شده، ، دیه نامقدر بوده، بدین معنا که مبلغ آن در قانون، مشخص نشده و توسط قاضی پرونده و بر اساس نظر پزشکی قانونی، تعیین می گردد.

در حالتی که در اثر آسیب وارده، علاوه بر تورم انگشت، رنگ پوست آن نیز تغییر کند، علاوه بر ارش تورم، به دیه تغییر رنگ پوست نیز حکم می شود. برای تعیین دیه تغییر رنگ پوست انگشت، باید به ماده 714 قانون مجازات اسلامی، مراجعه نمود که به موجب آن: « …سیاه شدن پوست صورت، شش هزارم، کبود شدن آن، سه هزارم و سرخ شدن آن، یک و نیم هزارم دیه کامل…» دارد و سپس، این مقادیر را در مورد دیه تورم انگشت، نصف نمود.

بنابراین، نرخ دیه تغییر رنگ پوست انگشت در سال ۱۴۰۲، در حالت سیاه شدن پوست انگشت، 2 میلیون و 700 هزار تومان، در حالت کبود شدن آن، 1 میلیون و 350 هزار تومان و سرخ شدن، 675 هزار تومان بوده که به مبلغ ارش تعیین شده توسط قاضی، بابت تورم، اضافه می گردد.

دیه دررفتگی استخوان انگشت

دیه انگشت، در رابطه با دررفتگی آن، در ماده ماده 571 قانون مجازات اسلامی، بدین صورت، مورد حکم قرار گرفته است: « دررفتگی استخوان از مفصل، در صورتی که موجب شلل یا از کارافتادگی کامل عضو نگردد، موجب ارش و در غیر این صورت، موجب دو سوم دیه همان عضو و در صورت درمان بدون عیب، موجب چهار پنجم از دو سوم دیه آن عضو می ‌باشد. » با توجه به این ماده، برای پاسخ دادن به این سوال که میزان دیه دررفتگی انگشت، در سال 1402، چقدر است؟ باید سه فرض را از هم تفکیک نمود:

در فرضی که در رفتگی استخوان انگشت، موجب از کار افتادگی کامل آن نشود، ارش به فرد آسیب دیده، تعلق گرفته که میزان، توسط قاضی پرونده و پس از اخذ نظر پزشکی قانونی، تعیین می شود.

در فرضی که در اثر در رفتگی استخوان انگشت، از کار افتادگی کامل انگشت، ایجاد شده و این از کار افتادگی، درمان نشده یا با عیب، درمان شود، میزان دیه در رفتگی استخوان انگشت، در سال ۱۴۰۲، دو سوم دیه یک انگشت بوده که با در نظر گرفتن  برای یک انگشت (90 میلیون تومان) مبلغ 60 میلیون تومان می باشد.

در نهایت، در فرضی که در اثر در رفتگی استخوان انگشت، از کار افتادگی کامل آن، ایجاد شده، اما، این از کار افتادگی، بدون عیب، درمان شود، میزان دیه در رفتگی استخوان انگشت، چهار پنجم از دو سوم دیه انگشت بوده که با توجه به نرخ دیه یک انگشت (90 میلیون تومان) مبلغ 48 میلیون تومان خواهد شد.

 دیه ترک برداشتن، خرد شدن و شکستگی استخوان انگشت

دیه ترک برداشتن، خرد شدن و شکستگی استخوان انگشت، موضوع ماده 569 ، می باشد که به موجب آن: « دیه شکستن، ترک برداشتن و خرد شدن استخوان هر عضو دارای دیه مقدر، به شرح زیر است: الف- دیه شکستن استخوان هر عضو، یک پنجم دیه آن عضو و اگر بدون عیب درمان شود، چهار پنجم دیه شکستن آن است. ب- دیه خرد شدن استخوان هر عضو، یک سوم دیه آن عضو و اگر بدون عیب درمان شود، چهار پنجم دیه خرد شدن آن استخوان است. پ- دیه ترک برداشتن استخوان هر عضو، چهار پنجم دیه شکستن آن عضو است… » بنابراین:

دیه شکستن استخوان انگشت، یک پنجم دیه یک انگشت بوده که با در نظر گرفتن میزان دیه یک انگشت در سال ۱۴۰۲ (90 میلیون تومان) مبلغ 18 میلیون تومان می باشد. البته، در صورت درمان شکستگی بدون عیب، دیه به چهار پنجم دیه شکستن استخوان، کاهش یافته که مبلغ 14 میلیون و 400 هزار تومان خواهد بود.

دیه خرد شدن استخوان انگشت، یک سوم دیه یک انگشت است که نظر به میزان دیه یک انگشت در سال 1402 (90 میلیون تومان) مبلغ 30 میلیون تومان می باشد. البته، در صورت درمان بدون عیب خردشدگی، دیه تا مبلغ چهار پنجم دیه خرد شدن استخوان، یعنی 24 میلیون تومان کاهش می یابد. دیه ترک برداشتن استخوان انگشت، چهار پنجم دیه شکستن آن استخوان بوده که با توجه به نرخ دیه شکستن استخوان انگشت در سال ۱۴۰۲ (18 میلیون تومان) مبلغ 14 میلیون و 400 هزار تومان، به عنوان دیه مقدر، تعیین خواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا