مزایا و معایب سنگ کانتر مرمر

اگر در سطح شهر دقت کرده باشید، ساختمان‌هایی که تعدادی از سنگ‌های نمای آن لق شده و افتاده بسیار زیاد هستند. لق شدن و افتادن سنگ نمای ساختمان علاوه بر ظاهر بدی که به نما می‌دهد خطرات جانی و مالی متعددی را هم به دنبال دارد. اما راه حل چیست؟ آیا نباید به خاطر این خطرات از نمای سنگی ساختمان استفاده کرد؟ بهترین سنگ نمای ساختمان چیست؟ در این مقاله همراه ما باشید تا با اموزش نما سنگ و انواع سنگ نمای ساختمان ویلایی آشنا شده و بدانید بهترین سنگ نما برای مناطق سردسیر چیست؟

نمای سنگ ساختمان

همانطور که در مقاله اشاره کردیم، از زمان‌های خیلی دور استفاده از سنگ به عنوان متریال نمای یک بنا، انتخابی لوکس، زیبا و با دوام بوده است.

با وجود این که امروزه متریال‌های فراوانی در حوزه ساختمان ساخته شده اما هنوز افراد زیادی طرفدار این متریال سخت و گران قیمت هستند.

به صورت کلی نمای سنگ شکلاتی از مقاومت و استحکام بالایی برخوردار است، این در حالی است که باید اجرای این نما به درستی و توسط تیم کاربلد و متخصص انجام گیرد، چرا که در غیر این صورت، با قرار گرفتن در معرض عوامل مخرب خارجی مثل باد، باران و غیره امکان افتادن و یا شل شدن آن‌ها زیاد می‌شود.

یکی دیگر از عواملی محببیت این متریال را افزایش می‌دهد این است که بعد از گذشت مدت زمان اگر نما کثیف یا کدر شد می‌توان با استفاده از دستگاه ساب دستی آن را ساب زد تا به روز اول خود بازگردد.

اگر مایل هستید با بیشتر اشنا شوید حتما روی لینک آبی رنگ کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.

اموزش نما سنگ

در قدم اول باید به دنبال یک سنگ شکلاتی کار خبره بود تا اجرای نما را در کمترین زمان، بدون پرت کردن مصالح و به بهترین شکل ممکن انجام دهد.

به طور معمول برای چسباندن این متریال به دیوار، از ملات ماسه سیمان یا چسب مخصوص استفاده می‌شود.

پیشنهاد می‌کنیم قبل از مطالعه ادامه مقاله ابتدا فیلم زیر را که بخش کوتاهی از آکادمی عمران هست مشاهده کنید تا با زبان ساده‌تر و در محیط کارگاهی با اجرای سنگ نما آشنا شوید.

اما باید به این نکته توجه داشت که اکثر سنگ‌ها سطحی صاف یا کم تخلخل دارند، بنابراین ملات ماسه سیمان یا چسبی که بین دیوار و سنگ ریخته شده، علی رغم درگیری بالا با دیوار، درگیری خوبی با سنگ نخواهد داشت و پس از گذشت مدتی با وارد شدن اندکی تنش به سنگ، کم کم سنگ‌ها خودشان را ول کرده و می‌افتند.

روش‌های مختلفی برای نصب سنگ نمای ساختمان وجود دارد که در ادامه آن‌ها را توضیح می‌دهیم، اما دقت داشته باشید که قبل از انجام هر یک از مراحل زیر باید ابتدا با انداختن شاقول، بیرونی‌ترین قسمت نما مشخص شده و دیوارها را شمشه گذاری و ریسمان کشی کرد.

سپس سنگ‌های رج اول را نصب کرده و با گچ یا مهار فلزی به طور موقت به دیوار فیکس می‌کنیم تا بتوان سایر رج‌ها را اجرا کرد.

روش‌های اجرای سنگ در رج‌های بعدی به شرح زیر است که با توجه به نوع آن و بودجه اولیه، می‌توان از هر یک استفاده کرد.

1) نصب سنگ نمای خانه به روش تر

2) نصب سنگ نمای خانه به روش نیمه خشک  (شاسی کشی ساختمان)

3) نصب سنگ نمای خانه به روش خشک

در ادامه با هر یک از این روش‌ها بیشتر آشنا می‌شویم.

1) نصب سنگ نمای خانه به روش تر

به طور کلی برای نصب این متریال به روش تر باید از ملات ماسه سیمان (دوغاب) یا چسب مخصوص استفاده کرد که در ادامه توضیح می‌دهیم.

نصب نمای سنگ ساختمان با استفاده از ملات

به طور معمول در این روش سنگ‌ها را با استفاده از دوغاب ماسه سیمان به سطح زیرین خود می‌چسبانیم.

دقت داشته باشید که ضخامت ملات پشت سنگ نباید بیشتر از 5 سانتی متر شود چرا که مقدار زیاد ملات باعث می‌شود تا احتمال سقوط سنگ افزایش یابد.

نکته قابل توجه در این روش این است که قبل از نصب برای چسبندگی و درگیری بهتر بین سنگ و ملات، خاک برشکاری از پشت این متریال باید پاک شود اما باز هم ملات ماسه سیمان به تنهایی مقاومت کافی را نداشته و با گذشت زمان کم کم سنگ‌ها از جای خود کنده می‌شوند.

یکی از بهترین راه‌ها برای جلوگیری از شل شدن سنگ‌ها استفاده از اسکوپ است.

اسکوپ روی سطح سنگ فیکس شده تا هنگام نصب آن روی دیوار، درگیری مناسبی با ملات ایجاد کند. استفاده از دو روش اسکوپ پروانه‌ای و سیم مفتول، متداول‌ترین روش‌ها برای اسکوپ کردن این متریال است که در ادامه بیشتر با آن‌ها آشنا خواهیم شد.

برای آشنایی بیشتر با مراحل اسکوپ حتما فیلم زیر را که قسمت کوتاهی از آکادمی عمران هست، مشاهده کنید.

اما اگر می‌خواهید با روش‌های دیگری از همراه با فیلم کارگاهی آشنا شوید حتما روی لینک آبی رنگ کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.

اسکوپ پروانه‌ ای یا قورباغه‌ ای

برای استفاده از این روش کافی است روی سطح سنگ شیاری ایجاد کرده و اسکوپ را با زدن ضربه داخل شیار فیکس کنیم. دقت داشته باشید که طبق نشریه 714 هر 0.2 متر مربع (40 سانت در 50 سانت) از سنگ نما باید حتما با اسکوپ مهار شود.

اسکوپ سنگ نما با مفتول

در اسکوپ کردن با استفاده از سیم مفتول، ابتدا باید دو طرف سنگ را شیار ایجاد کرده، سپس سیم را از بین این دو شیار به صورت ضربدری رد کرده و گره زد تا در هنگام قرار گرفتن آن روی ملات ماسه و سیمان، بین ملات و سیم مفتول درگیری ایجاد شده و این متریال محکم در جای خودش فیکس گردد.

مناسب‌ترین قطر سیم مفتول برای این روش، معمولا بین 1/5 تا 2 میلی‌متر بوده و در صورت استفاده از سیم‌هایی با قطر کمتر باید به صورت چند لایه از آن‌ها استفاده کرد.

دقت داشته باشید که در سنگ‌هایی که طول زیادی دارند نباید سیم اسکوپ به طور سراسری در طول آن اجرا شود، بلکه بهتر است در چند نقطه جداگانه سیم‌ها را اسکوپ کرده تا از احتمال جدا شدن سنگ از قسمت میانی جلوگیری گردد.

نکته‌ای که در اجرای اسکوپ باید به آن توجه کرد این است که برای اجرای سنگ‌های طرح دار و ابزار خورده (مثل سر ستون‌ها یا پیش آمدگی‌ها) بهتر است به جای اسکوپ‌های متعارف از نبشی‌ها استفاده شود که تحمل بار بیشتری دارد.

نصب نمای سنگ ساختمان با استفاده از چسب

همانطور که گفتیم یکی دیگر از راه‌های نصب نمای سنگی به روش تر، استفاده از چسب مخصوص است.

با این که سرعت اجرا به روش چسبی بیشتر از روش ملاتی است، اما استفاده از چسب در سطح وسیع، مقرون به صرفه نبوده و به همین خاطر عموما پیمانکاران از روش ملاتی استفاده می‌کنند.

اما اگر شما مایل به استفاده از روش چسبی هستید باید به این نکته دقت داشته باشید که بهتر است از چسب‌هایی با رنگ روشن استفاده کنید تا با گذشت زمان رنگ سنگ تغییر پیدا نکرده و ظاهر بدی ایجاد نکند.

2) نصب سنگ نمای خانه به روش نیمه خشک  (شاسی کشی ساختمان)

یکی از بهترین و ایمن‌ترین روش‌ها برای اجرای نمای سنگی، شاسی کشی است. این روش علاوه بر ایمنی بالاتر نسبت به روش تر، هزینه مقرون به صرفه‌تری نسبت به روش خشک دارد.

برای باید هنگام اجرای اسکلت، یک سری پلیت در نظر گرفت تا بعدا شاسی‌ها بر روی آن سوار شوند. برای آشنایی بیشتر با این مبحث پیشنهاد می‌کنم ابتدا فیلم زیر را مشاهده کرده سپس به مطالعه ادامه مقاله بپردازید.

برای اجرای این مرحله ابتدا باید با استفاده از نقشه‌های از قبل آماده شده، نبشی‌ها، قوطی‌ها و سایر متریال را برش داده و یا در صورت نیاز خم کرد.

سپس این قطعات شکل گرفته شده را توسط روش‌های مختلف اتصال از جمله جوشکاری، پیچ و مهره یا میخ‌کوبی به یکدیگر متصل می‌کنیم تا برای قرارگیری در مکان نهایی خود آماده شوند.

پس از فیکس شدن هر قطعه در جای خود، سازه ساخته شده توسط پایه‌ها و پلیت‌هایی که از قبل در اسکلت سازه تعبیه شده به سازه ساختمان متصل می‌شود.

در مرحله بعدی، فضای داخلی این قطعات رابیتس می‌شود تا وقتی ملات ماسه سیمان بین سنگ و دیوار ریخته شد، درگیری مناسبی را بین آن‌ها ایجاد کند.

به این نکته دقت داشته باشید در جاهایی که دیوار از بلوک سیمانی یا بلوک سفالی ساخته شده، نیاز شدیدی به رابیتس کشی نیست، چرا که خلل و فرج این بلوک‌ها به تنهایی درگیری بین سنگ، ملات و دیوار ایجاد می‌کند.

اما در سطوحی مثل ستون بتنی که خلل و فرجی نیست استفاده از رابیتس کشی برای نصب سنگ‌ها کاملا ضرروی است.

حالا که با روش‌های اجرای نمای سنگی به خوبی آشنا شدید شاید از خود بپرسید که در یک سطح وسیع از دیوار چگونه سنگ‌ها را طوری در کنار یکدیگر نصب کنیم که در یک راستا باشند؟

در پاسخ باید بگوییم که بهتر است برای در یک راستا بودن سنگ‌ها، چند لچکی (سنگ تکه شده) را با استفاده از چسب یک دو سه، به دیوار فیکس کرده و روی آن‌ها شمشه قرار دهیم تا تمامی سنگ‌ها در یک راستا قرار بگیرند.

همچنین برای جلوگیری از عقب و جلو شدن سنگ‌های نصب شده بهتر است بعد از اجرا، یک تکه سنگ کوچک روی درز بین آن‌ها با چسب یک دو سه متصل کرده و بعد از این که سنگ‌ها به خوبی در جای خود فیکس شدند با حلال مخصوص آن‌ها را جدا کنیم.

3) نصب سنگ نمای خانه به روش خشک

برای نصب سنگ نمای خانه به روش خشک، هیچ گونه ملات، دوغاب یا چسبی که کار را خیس کند و نیاز به خشک شدن داشته باشد استفاده نشده و به جای آن‌ها باید از اتصالات و یراق آلات مخصوص استفاده کرد.

نکته قابل توجه در این روش این است که اجرای آن بسیار سریع‌تر و ایمن‌تر از روش نصب با استفاده از چسب یا ملات بوده و به همین خاطر همیشه طرفداران خاص خود را دارد.

همچنین توصیه می‌شود برای کاهش بار مرده ساختمان و عملکرد لرزه‌ای مناسب، ترجیحا در نمای ساختمان‌های بلند از روش خشک (بدون استفاده از هر نوع چسب یا ملات) استفاده شود.

خیلی از پیمانکاران به خاطر هزینه بیشتری که این روش نسبت به سایر روش‌ها دارد، مشتاق به اجرای روش خشک نیستند.

اما به این نکته توجه نمی‌کنند که میزان پرتی مصالح در این روش بسیار کمتر از سایر روش‌ها بوده که این موضوع به تنهایی در صرفه جویی هزینه‌ها کمک بزرگی می‌کند. در ادامه با دو سبک اجرایی از روش خشک بیشتر آشنا می‌شویم.

 نصب خشک پیدا یا آشکار

در ابتدا برای اجرای این روش باید قلاب‌هایی را پشت سنگ قرار دهید به طوری که لبه این قلاب‌ها در حدود چند میلی متر بر روی سطح خارجی این متریال برگشته و دور تا رور آن را احاطه کند.

سپس این قلاب‌ها را روی شاسی‌هایی که از قبل بر روی دیوار ساختمان ساخته‌اید، فیکس می‌کنید تا سنگ‌ها به طور کامل در جای خود محکم شود.

همانطور که از اسم این سبک مشخص است این قلاب‌ها در انتهای کار نمایان هستند، پس باید برای اجرای آن‌ها دقت فراوانی کرده و سعی کنید از قلاب‌هایی که رنگ یکسانی با رنگ سنگ شما دارند استفاده کنید.

نصب خشک پنهان

در ابتدا برای اجرا این روش باید با استفاده از مته، پشت هر قطعه سنگ، چهار سوراخ ایجاد شود تا بتوان قلاب‌ها را با پیچ‌های خاصی به پشت سنگ وصل کرده و درگیری مکانیکی بین پیچ و سنگ ایجاد کنیم.

سپس این قلاب‌های نصب شده در پشت سنگ‌ها به آسانی بر روی پروفیل‌های شاسی نصب شده تا پس از رگلاژ با یک پیچ ترمز، کار نصب سنگ نما پایان پذیرد.

با این که هزینه اجرای این روش نسبت به روش آشکار بیشتر است اما در این روش برخلاف روش نصب خشک آشکار، متریال استفاده شده برای نصب سنگ، مشخص نبوده و به همین علت قطعا زیبایی بیشتری در انتها برای نمای ساختمانتان خواهید داشت.

یکی از مزیت‌هایی که سنگ را نسبت به سایر متریال‌ها متمایز می‌کند این است که می‌توان در فضاهای مختلفی با کاربری‌های متفاوت از آن بهره برد. برای مثال در فضاهای زیر می‌توان این متریال را به صورت تکی یا با ترکیب چند متریال دیگر استفاده کرد.

نمای سنگ ساختمان ساده یک طبقه یا دو طبقه

نمای آسمان خراش‌ها و برج‌ها

سنگ نمای ساختمان ویلایی

نمای ساختمان تجاری

نمای ساختمان اداری

همانطور که می‌دانید سبک‌های مختلفی برای اجرای سنگ نما در این فضاها وجود دارد، به طور مثال شما می‌توانید سبک‌های کلاسیک، ، مدرن، نئوکلاسیک و غیره را مطابق با سلیقه کارفرمایتان برای نما طراحی کرده و اجرا کنید

برای این که با و آشنا شوید حتما روی لینک‌های آبی رنگ کلیک کرده و مقالات مربوط به آن را مطالعه کنید.

همچنین خوب است بدانید که یکی از بهترین سنگ‌ها برای اجرای نما است. برای آشنایی بیشتر با این متریال حتما روی لینک آبی رنگ کلیک کرده و مقاله مربوط به آن را مطالعه کنید.

مزایا و معایب نمای سنگی ساختمان مسکونی

همانطور که تا اینجای مقاله گفتیم، نمای سنگی از جمله نماهای پرکاربرد و محبوب در صنعت ساختمان سازی به شمار می‌رود که می‌توان از آن به صورت تکی یا ترکیبی با سایر متریال‌‌های ساختمانی استفاده کرد، در ادامه به بررسی برخی از مزایا و معایب استفاده از این نما می‌پردازیم.

مقاومت بالا

عایق صوتی و حرارتی

دوام بالا

تنوع بالا در طرح، رنگ و اندازه

مقاوم در برابر آتش

هزینه اجرا بالا

سرعت اجرای پایین (در دمای کمتر از صفر امکان اجرا این متریال وجود ندارد.) 

جرم‌ پذیر بودن

چسبندگی کم در برخی از انواع سنگ‌ها (مثل گرانیت)

امیدواریم در پایان این مقاله دید خوبی پیدا کرده باشید و از اینکه تا پایان مقاله با ما همراه بودید، تشکر می‌کنیم. نظرات و تجربیات خود را در مورد این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.

 

دکمه بازگشت به بالا