مجله روز/همدان مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان همدان اعلام کرد: جلسات انجام مزایده غارعلیصدر در حال برگزاری است و کار کارشناسی انجام شده و بهزودی مزایده انجام میگیرد و مشخص خواهد شد که به چه شرکتی واگذار میشود.
محسن معصومعلیزاده سهشنبه ۱۷ بهمن در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: مهمترین اتفاق استان در سال گذشته بحث پرونده ثبت جهانی هگمتانه بود که پرونده در دیماه سال گذشته به یونسکو ارسال شد و مورد پذیرش قرار گرفت و ارزیاب یونسکو براساس زمانبندی ارائه شده پس از مراجعه به همدان، گزارش لازم را به همراه تیم تخصصی تهیه و به یونسکو ارسال کرد.
وی افزود: برای آمادهسازی پرونده قبل از حضور ارزیاب، در حوزه عمرانی ۴۴ میلیارد تومان از اعتبارات سفر برای مرمت بافت تاریخی همدان هزینه شد که شامل مرمت کاروانسراهایی چون حسینخانی، پیغمبر، شریفالممالک، گلشن، قبله، کنیسه یهودیان، کنیسه گریگوری، مساجد تاریخی نظیر حاج ابراهیمبیگ و امامزاده یحیی(ع)، مسجد جامع و … بوده است.
وی با بیان اینکه علاوه بر مرمت، سایت هگمتانه هم باید سامان مییافت، به حذف آسفالت معابر با همکاری شهرداری هم در داخل سایت و میدان هگمتانه و هم معابر جانبی اشاره کرد و یادآور شد: حذف طبقه اضافه حوزه هنری نیز از دیگر اقدامات بزرگ بود، در ضمن ساماندهی ساختمان اداری و ایجاد دفتر پایگاه براساس استانداردهای یونسکو و سایر اقدامات انجام شد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان به برگزاری جلسات اقناعسازی در بافتهای تاریخی، کاروانسراها و فضاهای مختلف با حضور مردم اشاره کرد و افزود: باید الزامات ثبت جهانی را آماده کنیم و به صورت جمعی میتوان کارهای بزرگ را انجام داد.
وی با بیان اینکه ثبت جهانی آغاز یک رویداد بزرگ و حرکت برای شروع و معرفی و رساندن همدان به جایگاه خودش و یک نقطه شروع است، مطرح کرد: باید با همکاری و همت هم برای توسعه استان در حوزه گردشگری کار را پیش ببریم.
معصومعلیزاده به تشریح وضعیت فعلی پرونده پرداخت و گفت: پرونده پس از ارسال، توسط یونسکو مورد ارزیابی قرار گرفت و در ادامه سوالاتی داشتند که توسط وزارتخانه در جلساتی پاسخها تهیه و ارسال شد همچنین یک ماه پیش جلسه حضوری در یونسکو برگزار و کارشناسان وزارت میراث حاضر شده و پاسخهای لازم را ارائه کردند و سه روز پیش جلسهای هم برای ارائه توضیحات بیشتر در یونسکو برگزار شد، همه این تلاشها نشاندهنده ارزش ثبت این پرونده برای یونسکو و وزارت میراث است و امیدواریم سال آینده با ابلاغ رسمی، شاهد ثبت جهانی هگمتانه و رسیدن همدانیها به آرزوی دیرینهشان برای رسیدن به جایگاهشان باشیم.
وی در بخش دیگری به پروژه ملی موزه منطقه غرب و مخزن امن اشاره و اظهار کرد: از سالهای گذشته این پروژه انجام و اعتباراتی هم برای آن تزریق شده اما از سال گذشته تاکنون با تزریق ۲۳ میلیارد تومان از منابع ملی کار در حال انجام است تا در سالجاری پوشش سقف موزه انجام شود و در کوتاهترین زمان پروژه به بهرهبرداری برسد.
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان ادامه داد: با توجه به زمانبر شدن این پروژه برای اینکه بتوانیم از آن استفاده کنیم، تلاش کردیم مخزن را فعال سازیم به طوری که بخشی از پروژه بوده و کار آن انجام شده و در حال حاضر سنگ و سفالهای قطعه بزرگ که در محوطه هگمتانه در فضای باز رها شده بود، به این مخزن به منظور تست انتقال دادیم و تلاش میکنیم در ماههای آینده کل اشیاء تاریخی را به مخزن امن انتقال دهیم.
وی با اشاره به مرمت و احیای بناهای تاریخی در قالب ۱۱۱ پروژه با اعتبار ۱۸۵ میلیارد تومان در سال گذشته با استفاده از بخش خصوصی مطرح کرد: تعامل با دستگاههای اجرایی همچون شهرداری و راه و شهرسازی در راستای اجرای ضوابط بافتهای شهری و روستایی به منظور حفظ بافت تاریخی براساس ضوابط و آخرین مصوبه و ابلاغ طرح جامع ایجاد کردیم تا رعایت ضوابط میراث فرهنگی انجام گیرد.
معصومعلیزاده در ادامه با اشاره به ۸۲ اثر منقول و غیرمنقول، طبیعی و غیرملموس در فهرست آثار ملی ثبت شده در سال گذشته مثل تپه باستانی حاجیخان فامنین، حمام ازندیان و … تصریح کرد: سال گذشته در بناهای تاریخی کل استان ۱۵۱ کارگاه فعال و ۳۰ مسجد تاریخی در این کارگاهها مرمت شد که شامل مرمت گنبد علویان، خانه لطفعلیخان ملایر، خانه قدوسی نهاوند، سرای سعادت نهاوند، خانه مسعودی، کاروانسرای فرسفج و تاجآباد، آب انبار صفوی و … است و یخدان میرفتاح ملایر هم بخش کوچکی از کار مرمتش باقی مانده و اعتبارش تزریق شده و اوایل سال آینده افتتاح خواهد شد.
وی با بیان اینکه مرمت بازار کبودراهنگ هم که آغاز شده و امسال تکمیل خواهد شد، تصریح کرد: دو کاروانسرای تاج آباد و فرسفج ثبت جهانی شد و پنج پرونده دیگر هم برای ثبت در آثار ملی نظیر کاروانسرای جلدی، مسجد خاتون ملایر، مسجدباباطاهر، خانه اذکایی و امارت کلاه فرنگی معرفی شده است.
معصومعلیزاده در پاسخ به سوال خبرنگار مجله روز، مبنی بر از بین رفتن مسجد جامع، اظهار کرد: مسجد جامع مطابق سنوات گذشته به طور مستمر پایش میشود و خبر از بین رفتن آن موثق نبوده به طوری که تیم کارشناسی را به محل اعزام کردیم و همه موارد مورد بررسی قرار گرفت و مشاهده شد مشکل حادی وجود ندارد بنابراین نگرانی در بحث گنبد نداشته باشید.
وی افزود: البته از سنوات قبل مشکلاتی بوده و بخش عمدهای از اعتبارات هم هر ساله برای مرمت مسجد جامع درنظر گرفته میشود به طوری که سال گذشته دو میلیارد تومان اعتبار از محل سفر ریاست جمهوری به استان برای این مسجد تخصیص دادیم.
وی ادامه داد: در بحث تراشیدن جدارهها در مغازههای حاشیه مسجد نیز بخشی از این امر در سنوات گذشته انجام شده به طوری که مغازههای اطراف حالت لچکی داشته و برای توسعه اقدام به تراشیدن کردهاند در ضمن بعضیها هم طاقها را برداشتهاند که با متخصصان به زیرزمینهای این مغازهها هم رفتیم که بخش عمدهای دست نخورده باقیمانده است و با کسبه صحبت کرده و قانعشان کردیم که وارد شویم و مرمت کنیم و طاقها را برگردانیم.
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان با اشاره به پنج مطالعه بافتهای شهری و روستایی در ملایر، نهاوند و تویسرکان و روستاهای خاکو، ورکانه و سیمین ابرو مطرح کرد: در طول دو سال گذشته موزههای بوعلیسینا و هگمتانه را تجهیز و بهسازی کرده و تلاش کردیم اموال منقول تاریخی و فرهنگی میراث را مستندسازی بهروز کنیم به طوری که ۱۷۴۵ مورد از اموال مستندسازی شده است.
وی به شش فصل کاوش باستانشناسی در سال گذشته در راسته پوستیزادهها و کاوش تپه آجین و تعیین عرصه و حریم تپه قلعه قروه در گزین و کاوش فصل هفتم معبد لائودیسه نهاوند و در نظر گرفتن اعتبار برای فصل دیگر کاوش به منظور تعیین تکلیف حریم منطقه اشاره کرد و گفت: ۱۱۳ اثر و ابنیه تاریخی در محدوده ثبت جهانی تعیین حریم شده است.
معصومعلیزاده همچنین بیان کرد: پاسخ استعلامات و ارائه ضوابط و اطلاعات در زمینه بافت تاریخی را به سمت استفاده از فناوری بردهایم به طوری که سامانهای بر مبنای GIS طراحی و اجرا کردهایم که کار تمام و وارد مرحله آزمایشی در شهر همدان شده است.
وی در بخش دیگری در بحث سرمایهگذاری با بیان اینکه یکی از پایههای گردشگری در غرب کشور میتوانیم باشیم، اظهار کرد: پیگیری صدور ۲۱ مورد مجوز انواع تأسیسات گردشگری، اقامتی، پذیرایی و تفریحی انجام گرفت و ۱۱ پروژه تسهیلگری داشتیم که تا پایان دولت سیزدهم به بهرهبرداری میرسد که شامل پنج مجتمع گردشگری، پنج هتل و فضای اقامتی و یک منطقه نمونه گردشگری با حجم سرمایهگذاری حدود ۲۴۰۰ میلیارد تومان و اشتغالزایی ۱۹۱۷ نفر است.
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان با اشاره به اینکه وزارت میراث یکی از دستگاههایی بود که به درگاه صدور ملی مجوزها متصل شده است و صدور موافقتنامههای اصولی ما در این سامانه انجام میشود تا به کاهش بروکراسی و رونق کسب و کار کمک کند، مطرح کرد: ۱۹ منطقه نمونه و ۹ پردیس و محور گردشگری داریم که قابلیت سرمایهگذاری دارد و اطلاعاتشان را طراحی کرده و بارگذاری کردهایم. این تعداد پروژه، یک بسته سرمایهگذاری آماده است که تصاویر، موقعیت، نقشه اجرایی پیشنهادی، وضعیت و مجوزهای پروژه در سامانه قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه دو کار عمده سرمایهگذاری و ساماندهی فضاهای گردشگری نیمهکاره رها شده در سالهای قبل و رایزنی با سرمایهگذاران و تسهیلگری لازم برای به نتیجه رساندن آنها را در دستور کار داریم، خاطرنشان کرد: در حوزه صنایع دستی، باید بازارچههای دائمی صنایع دستی در ورودی و خروجیهای شهر مستقر شود که در سفر ریاست جمهوری در سال گذشته احداث سه بازارچه در همدان، ملایر و نهاوند به صورت مصوبه درآمده و انجام شده است و سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.
معصومعلیزاده بیان کرد: در طرحهای جامع و تفصیلی پیشنهاد ما مشخص کردن یک نقطه برای احداث بازارچه در اسدآباد بود چرا که این شهرستان مسیر زائران اربعین است و بازارچه صنایع دستی همدان هم در کنار شهرک صنفی بوعلی ۲ با ۹۸ قطعه با زمین ۵۰ متری برای احداث کارگاه، فروشگاه و نمایشگاه برای صنعتگران در نظر گرفته شده و قرار است قیمتش کمتر باشد و تسهیلاتی برای احداث از منابع شرکت شهرکها در اختیار متقاضیان قرار گیرد.
وی با بیان اینکه شهر لالجین به عنوان پایلوت هنر پیشران با محوریت سفال و سرامیک در سطح ملی مطرح است، تصریح کرد: ۳۷ نشان ملی صنایع دستی امسال دریافت شد و در نخستین میزبانی همدان در داوری آنلاین اصالت ۳۷ اثر انتخاب شد.
وی در ادامه به برپایی نمایشگاه گردشگری امسال در تهران از ۲۳ تا ۲۶ بهمن برای معرفی ظرفیتهای استان اشاره کرد و گفت: به گردشگری خارجی همدان در منطقه و توسعه گردشگری خارجی با استفاده از ظرفیت کشورهایی چون روسیه و چین فکر میکنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان با بیان اینکه امسال با عقد قرارداد تهیه طرح جامع گردشگری استان را در دست اقدام داریم، اعلام کرد: تا پایان دیماه دو میلیون و ۹۴۰ هزار نفر از گردشگران داخلی از جاذبههای استان و ۱۳ هزار و ۸۸۱ نفر از گردشگران خارجی از تأسیسات دارای مجوز میراث فرهنگی استان بازدید کردهاند.
وی در ادامه با بیان اینکه مدیریت کاروانسرای فرسفج فعلاً در اختیار میراث فرهنگی است و هنور بهرهبرداری برای آن در نظر گرفته نشده است، خاطرنشان کرد: کاروانسرای تاجآباد در سالهای گذشته به بهرهبردار واگذار شده و باید بعد از ارائه طرح با درنظر گرفتن یکسری ملاحظات میراثی در وزارتخانه مورد تصویب قرار میگرفت که طرح موردنظر بهرهبردار مصوبه گرفته و بهزودی ابلاغ و عملیات اجرایی اصلاح و مرمت در سال آینده انجام میشود.
وی با بیان اینکه برای معرفی این کاروانسراهای ثبت شده نصب تابلوی راهنما در مسیر گردشگران را مدنظر داریم به طوری که برای کاروانسرای تاجآباد در حال مکاتبه با راهداری به منظور دریافت مجوز هستیم و برای کاروانسرای فرسفج مجوز دریافت کردیم، تصریح کرد: برای معرفی خوب دو کاروانسرا بعد از حضور بهرهبردار، نیاز به تعریف یک برنامه به منظور اطلاعرسانی و تبلیغات است و باید رویدادهای مختلفی هم در این محلها برگزار شود.
معصومعلیزاده با بیان اینکه براساس دستورالعمل ستاد سفر رعایت شئونات ماه رمضان الزامی است و به طور قطع مردم شئونات را رعایت خواهند کرد، یادآور شد: حتما امسال هم همچون سال گذشته فضاهایی را برای ارائه خدمات پذیرایی به مسافران نوروزی فراهم میکنیم.
وی در ادامه تصریح کرد: غارعلیصدر در سال ۹۹ به مدت سه سال به شرکت سیاحتی علیصدر واگذار و سال گذشته به مدت یکسال تمدید شد و جلسات انجام مزایده غار در حال برگزاری است و کار کارشناسی انجام و بهزودی مزایده انجام میگیرد و مشخص خواهد شد که به چه شرکتی واگذار میشود و فرآیند قانونیش طی خواهد شد.
معصومعلیزاده درباره ساماندهی سرویسهای بهداشتی مطرح کرد: با توجه به اینکه سرویسهای بهداشتی پایه اساسی گردشگری هستند، وزارتخانه روی آنها حساسیت دارد و براساس سیاستهای ابلاغی کار مدیریت کل سرویسها را تقبل کرده بنابراین اقدام به شناسایی سرویسها کردیم که ۱۱۹ دستگاه سرویس در مجموع با ۱۲۵۶ چشمه را شامل میشود.
وی با اشاره به پایش مستمر از محوطههای تاریخی توسط یگان حفاظت مطرح کرد: سال گذشته ۸۰ نفر حفار غیرمجاز دستگیر، ۲۱۰ اشیاء تاریخی از این قاچاقچیان و سوداگران کشف و ۲۰ دستگاه گنجیاب توقیف شد.
انتهای پیام