پلنیوم هوای برگشتی از کانال اسپیرال سالن چیست و چگونه عمل میکند؟

برای انتقال هوا به دریچه‌هایی با طول بلند از پلنیوم باکس استفاده می‌شود، پلنیوم باکس نوعی باکس اختلاط هوا  بوده که در آن می‌توان باتوجه نوع طراحی آن هوا را به صورت کاملا لایه‌ای و آرام توزیع نمود.از آنجا که دریچه‌های خطی و اسلوت بصورت دکوراتیو و در طول‌های بالا کار می‌شوند و امکان هوادهی یکنواخت در طول بالای دریچه وجود ندارد‌. استفاده از پلنیوم باکس به‌منظور ایجاد اختلاط کافی هوا و توزیع یکسان هوا در طول،  امری لازم و ضروریست.

What is the return air plenum from the spiral channel of the salon and how does it work?

لازم به ذکر است دریچه‌هایی که بر روی پلنیوم باکس نصب می‌شوند از داخل بوسیله تعدادی بست خرچنگی به پلنیوم فیکس شده دیگر نیازی به سوراخ کاری بر روی قاب دریچه‌ها و خراب شدن نمای کار نمی‌باشد.ازآنجاکه دریچه‌های خطی واسلوت به‌صورت دکوراتیو و در طول‌های بالا کار می‌شوند و امکان هوادهی یکنواخت در طول بالای دریچه وجود ندارد. استفاده از پلنیوم باکس به‌منظور ایجاد اختلاط کافی هوا و توزیع یکسان هوا در طول، امری لازم و مهم است. پلنیوم باکس‌ها معمولا در طول بالا با ورودی‌های گرد به فواصل حداکثر ۱/۲متر پشت دریچه‌های خطی نصب می‌شوند.

پلنیوم باکس از جنس ورق گالوانیزه به ضخامت نیم میلی‌متر به بالا و براساس شرایط فضای سقف کاذب و همچنین طول و عرض دریچه‌های خطی و اسلوت طراحی و  ساخته می‌شود. جهت جلوگیری از هرگونه نشت هوا و افت فشار و جلوگیری از  تبادل دمایی بین دمای فضای سقف کاذب و بدنه پلنیوم باکس و همچنین جلوگیری از انتشار صدای هوای شناور در داخل پلنیوم باکس، در بدنه داخلی یا خارجی آن از عایق الاستومری استفاده می‌شود.

با توجه به میزان طول پلنیوم باکس، امکان تعبیه یک تا چند ورودی هوا در بدنه آن وجود دارد.عمدتا جهت مرتبط ساختن خط اصلی کانال هوا در سقف کاذب و پلنیوم باکس، از  انواع کانال خرطومی (فلکسیبل) استفاده می‌شود که به‌وسیله بست و چسب  هوابندی از هر دو سو هوابندی می‌شود.

مکان مورد استفاده

جهت هوارسانی در سقف فضاهایی مثل لابی های ساختمانهای مسکونی، سالن های  ساختمانهای اداری، تجاری،پاساژها و هتل ها، دریچه ها بصورت دکوراتیو (اسلوت  و خطی)، طراحی و اجرا می گردد. و نیز به صورت مخفی دریچه بر روی دیوار و  یا سقف نصب خواهد شد.

نحوه ساخت کانال اسپیرال گالوانیزه چگونه است؟

اگر بخواهیم در مورد نحوه ساخت لوله اسپیرال گالوانیزه سخنی به میان بیاوریم می توان این گونه گفت که ورقی که کانال اسپیرال گالوانیزه از طریق آن ساخته می شود، به شکل Spiral Seam در اطراف محور لوله گرد دوران پیدا کرده و از خارج برجستگی هایی بر روی کانال به وجود می آید که موجب استحکام بیشتر آن نسبت به دیگر انواع مشابه و معمولی خود می شود. در واقع تکنولوژی ساخت و تولید کانال گرد بر دوخت و پرس مارپیچی لبه های نوار فلزی استوار می باشد که از طریق فرآیند رولفروم به شکل نرو ماده درآمده می آیند. چهار لبه فرم گرفته و پرس شده که به شکل مارپیچ بر روی سطح خارجی کانال ایجاد می شود سبب استحکام بالای کانال می شود.

کانال گرد ساده در سیستم های گرمایش و سرمایش به منظور انتقال هوا و گرد و غبار و همینطور مواد زائد و سیستم شوتینگ زباله نیز مورد کاربری قرار می گیرد. کانال اسپیرال آلومینیوم به دلیل وزن کم، ضخامت کم و مقاومت در برابر شکستگی جانشین بسیار مناسبی برای لوله های سیمانی ساختمانی می باشد که دارای تأییدیه سازمان نظام مهندسی نیز می باشد.

نوع دیگری از کانال اسپیرال گالوانیزه در اشکال استوانه ای و بیضی شکل می تواند به عنوان روکش یا داکت(duct)  در پروژه های تنیدگی در انواع سازه های بتنی در کارگاه پل ها، پارکینگ طبقاتی، آپارتمان سازی و مخازن بتنی مورد استفاده قرار بگیرد مانند کانال اسپیرال استیل. جملگی این موارد بر مزایا و برتری های این محصول می افزاید.

امکانات پلنیوم باکس

۱- هوادهی یکنواخت در دریچه‌های خطی با طول‌های بالا

۲- استفاده از عایق‌های صوتی و حرارتی در داخل پلنیوم

۳- لبه نگهدارنده برای قرار گرفتن بست‌های خرچنگی دریچه‌های اسلوت

۴- ساخته شده از ورق آهن گالوانیزه

سایر قابلیت‌های پلنیوم باکس

☆ قابلیت ساخت در ابعاد مختلف متناسب با شرایط عملکرد و سفارش

موارد مصرف پلنیوم باکس:

☆ ساختمان‌های اداری، تجاری، مسکونی و لابی هتل‌ها

جهت جلوگیری از هرگونه نشت هوا و افت فشار و جلوگیری از تبادل دمایی بین دمای فضای سقف کاذب و بدنه‌ی پلنیوم باکس و همچنین جلوگیری از انتشار صدای هوای شناور در داخل پلنیوم باکس، در بدنه‌ی داخلی یا خارجی پلنیوم باکس از عایق الاستومری استفاده می‌شود.

باتوجه به متراژ طول پلنیوم باکس، امکان تعبیه‌ی یک تا چند ورودی هوا در بدنه‌ی آن وجود دارد.عمدتا جهت مرتبط ساختن لاین اصلی کانال هوا در سقف کاذب و پلنیوم باکس، از انواعِ کانال خرطومی (فلکسیبل) استفاده می‌شود که بوسیله‌ی بست و چسب هوابندی از هر دو سو هوابندی می‌شود.هم در زمینه‌ی تولید انواع پلنیوم باکس و هم انواع باکس‌ها و تبدیل‌های دیگر، در حال فعالیت و ارایه خدمات می‌باشد.از باکس‌های گوناگون می‌توان به باکس پشت دریچه‌های سقفی چهارطرفه‌ی تایلی و یا دیگر انواعِ دریچه‌ها اشاره نمود.

مزایای استفاده از پلنیوم باکس

۱- هوارسانی یکنواخت در طول دریچه‌های خطی و اسلوت.

۲- بهره‌گیری از انواع عایق‌های صوتی و حرارتی در بدنه‌ی پلنیوم باکس.

۳- امکان ساخت در انواع سایز و ابعادِ متنوع، با درنظرگرفتن شرایط سقف کاذب.

۴– امکان تعبیه‌ی لبه‌ی خم‌دار در قسمت دهانه‌ی خروجی هوا، که باعث اتصال دریچه هوا بوسیله بست‌های خرچنگی به پلنیوم باکس می‌شود.

۵- هوادهی یکنواخت در دریچه‌های خطی.

پلنیونم باکس و کاربرد آن در دریچه اسلوت سیستم تهویه هوا

دریچه‌های اسلوت در اغلب موارد به همراه یکپلنیوم باکس در پانل‌های سقف کاذب نصب می‌شوند، نحوه نصب آنها به گونه‌ای است که در آن هیچ پیچی قابل دیدن نیست.این باعث می‌شود که اسلوت برای هر محیط داخلی قابل استفاده باشد. از  جعبه‌های پلنیوم به‌منظور تجمع مناسب هوا در پشت این دریچه استفاده می‌شود و بدین ترتیب توزیع هوا در طول دریچه‌ها به‌صورت پیوسته و یکنواخت انجام می‌گیرد.

این جعبه‌های پلنیوم را می‌توان به عایق‌های حرارتی و صوتی مجهز نمود. دریچه پلنیوم باکس دیواری، برای هوادهی یکنواخت در دریچه‌های خطی به کار برده می‌شود. این باکس‌ها نوعی وسیله انتقال هوا محسوب می‌گردند که برای انتقال هوا به دریچه‌هایی با طول بلند به‌صورت کاملا لایه‌ای و  آرام استفاده می‌شود. دریچه‌های اسلوت در اغلب موارد به همراه یک پلنیوم باکس در پانل‌های سقف کاذب نصب می‌گردند.

جهت هوارسانی در سقف فضاهایی مانند لابی‌های ساختمان‌های مسکونی، سالن‌های ساختمان‌های اداری، تجاری و هتل‌ها از دریچه‌های اسلوت استفاده می‌گردد. از آنجائی‌که خط اصلی کانال هوا  از درون سقف کاذب عبور می‌کند، به‌منظور رساندن هوای کانال اصلی به دریچه‌ها از قطعه‌ای به نام پلنیوم باکس استفاده می‌گردد. این محصول دارای قابلیت ساخت با ورق آلومینیومی یا گالوانیزه را بنا به سفارش دارا می‌باشد. برای  نصب بی‌عیب و نقص دریچه‌های خطی با طول زیاد بر روی پلنیوم باکس‌ها، به‌طور معمول از بست‌های خرچنگی استفاده می‌گردد. بست‌های خرچنگی باعث جلوگیری از  سوراخ کاری بر روی قاب دریچه‌ها می‌گردند.

محیط بیرونی دریچه اسلوت به‌صورت یک فریم خطی و طویل، طراحی و ساخته می‌شود و شیارهای داخلی دریچه اسلوت نیز مشخص کننده‌ی تعدادِ واحد دریچه اسلوت می‌باشد، یعنی اگر میان دو فریم دریچه اسلوت یک تیغه‌ی تقسیم‌کننده‌ی هوا تعبیه گردد که دریچه را به دو شیار ورود هوا تقسیم کند به آن دریچه، دریچه دو اسلوت گفته می‌شود. به‌همین ترتیب اگر دو تیغه در میان دریچه اسلوت تعبیه گردد، دریچه سه اسلوت حاصل می‌شود. لازم به ذکر است تعداد اسلوت‌های  دریچه اسلوت، تا ده اسلوت نیز قابل افزایش و تولید می‌باشد.

جهت تنظیم میزان هوای ورودی یا خروجی از دریچه اسلوت می‌توان پشت دریچه اسلوت، دمپر تنظیم هوا تعبیه نمود که جنس این دمپر از نوع آلومینیوم  آکسترود شده می‌باشد. به لحاظ ظاهر زیبا و دکوراتیو دریچه اسلوت‌، امروزه دریچه اسلوت کاربردِ فراوانی در جاهایی مثل لابی هتل‌ها، لابی ساختمان‌های لوکس و برج‌ها، محیط داخلی دفاتر اداری، ساختمان‌های تجاری، پاساژها و  حتی در سالن‌هایی با کاربری ورزشی، صنعتی، تولیدی و موارد مشابه دارد. استفاده از دریچه اسلوت به‌عنوان یک المان دکوراتیو در طراحی‌های مدرن، به‌طور ویژه مورد توجه قرار گرفته است.

آنچه دریچه اسلوت را در این خصوص متمایز ساخته است تفاوت بسیار زیاد ساختار و ظاهر دکوراتیو دریچه اسلوت با دیگر انواع دریچه‌های خطی می‌باشد. همان‌طور که اشاره گردید جهت یک‌نواخت بودن توزیع هوا در طول دریچه  اسلوت از پلنیوم باکس در پشت این دریچه به‌عنوان واسط منبع تغذیه هوا استفاده می‌گردد‌. لازم به ذکر است دریچه‌هایی که بر روی پلنیوم باکس نصب می‌شوند از داخل بوسیله تعدادی بست خرچنگی به پلنیوم فیکس شده دیگر  نیازی به سوراخ کاری بر روی قاب دریچه‌ها و خراب شدن نمای کار نمی‌باشد.

 پلنوم باکس‌های پیش عایق

به‌منظور اختلاط بهتر هوای پشت دریچه‌های خطی، اسلوت و قوسی لازم است تا پلنوم باکس در پشت هر دریچه نصب شود. پلنوم باکس پیش عایق شده به همراه دریچه خطی، اسلوت، و قوسی نموده است.به‌منظور صرفه‌جوئی بالاتر در انرژی سرمایشی و یا گرمایشی مصرفی، در کنار پلنوم باکس پیش عایق شده‌، لوله فلکسی بل عایق شده آن را به‌صورت یک پکیج کامل ارائه می‌شود.

جهت انتقال هوا توسط دریچه خطی یا دریچه‌های با طول بلند از پلنیوم باکس استفاده می‌شود. پلنیوم باکس رابط بین دریچه‌ها و کانال‌ها است و برخلاف کانال ثابت، توسط لوله انعطاف‌پذیر قابل جابه‌جایی است و با توجه به نوع طراحی آن می‌توان هوا را به‌صورت لایه‌ای و آرام توزیع نمود. اغلب شرکت‌ها با در اختیار داشتن امکان برش کامپیوتری قادر به تولید انواع پلنیوم در سایزها و قوس‌های مختلف می‌باشند.

از مزایای این سیستم پیش عایق می توان به موارد زیر اشاره کرد:

☆ ۸۰% سبک‌تر از نمونه گالوانیزه آن است.

☆ به دلیل عایق بودن از تجمع رطوبت در پلنیوم جلوگیری می‌کند.

☆ ارزان‌تر بوده و بسیار سریع‌تر ساخته می‌شود.

☆ به دلیل سبک‌تر بودن نیاز به ساپورت کمتری برای نصب داشته و ۲۵% سریع‌تر از گالوانیزه نصب می‌شود.

☆ در این سیستم پلنیوم پیش‌عایق، دریچه‌ها قابلیت جابه‌جایی دارند و کاملا مناسب فضاهایی با سقف تایلی است که عموما محل خروجی هوا با شبکه‌های سقف تناسب ندارند.

☆ به دلیل داشتن فضای مناسب برای گسترش هوای خروجی، دریچه‌ها صداگیر بوده و ریزش هوای مطلوب‌تری دارند.

بیان آخردر این مطلب قصد داریم به بیان هدف از طراحی و نصب کانال برگشت هوا، محل قرار گیری و همچنین نحوه کارکرد این کانال بپردازیم. کانال های هوای برگشتی، جریان هوا را در سیستم تهویه مطبوع شما متعادل می کنند و در اصل نقش اصلی آن، این است که هوای گرم یا خنک شده را به کوره یا تهویه مطبوع شما برگردانند. این هوا بازگردانده می شود تا بتواند دوباره گرم یا سرد شود، ذرات و آلاینده ها را فیلتر کرده و دوباره در داخل خانه شما توزیع کند. این کانال‌ها معمولاً با توری‌های هواکش در دیوار، سقف یا کف شروع می‌شوند. اینکه این دریچه‌ها دقیقاً کجا قرار دارند معمولاً به این بستگی دارد که آیا سیستم روی گرمایش، سرمایش یا هر دو تمرکز می‌کند.

سازه های مختلف قابلیت کانال کشی متفاوتی دارند، اما سازندگان و پیمانکاران اغلب سعی می کنند این نوع کانال ها را در نزدیکی درها و پنجره ها قرار دهند تا کارایی آنها را به حداکثر برسانند. گاهی اوقات این کانال ها وظیفه ورودی هوا را دارند، اما نه همیشه! و بیشتر به این بستگی دارد که ساختمان چگونه ساخته شده است و گرمایش یا خنک کردن آن چقدر دشوار است.

دکمه بازگشت به بالا