کاربرد اسانس وانیل در کیک‌پزی؛ نکاتی برای طعم‌دهی عالی به شیرینی‌ها

در این مقاله قراره از تجربه های خودم در زمینه استفاده از اسانس وانیل توی کیک پزی و شیرینی ها براتون بگم. وقتی صحبت از پختن کیک و شیرینی های خونگی می شه یکی از مهم ترین چیزهایی که می تونه تفاوت قابل توجهی ایجاد کنه همین وانیله. اما خب همیشه چالش هایی هم وجود داره. از اینکه چطور بهترین نتیجه رو بگیری تا مواقعی که یه بار از دستت در می ره و طعم وانیل اونقدر غالب می شه که به جای کیک وانیلی با طعمی مثل عطر فروشی مواجه می شی!

بیاید باهم این چالش ها رو بررسی کنیم و یاد بگیریم که چطور می شه از اسانس وانیل به بهترین شکل برای طعم دهی به کیک ها و شیرینی هامون استفاده کنیم.

چرا از اسانس وانیل در شیرینی ها استفاده می کنیم؟

اسانس وانیل یکی از اون طعم دهنده هایی ست که تقریباً پای ثابت همه شیرینی هاست. بوی خوش وانیل فقط به دلیل عطرش نیست؛ بلکه باعث می شه طعم شیرینی ها نرم تر و دلپذیرتر بشه. اگه دقت کرده باشید خیلی از شیرینی هایی که درست می کنیم مثل کیک کوکی یا حتی کرم های دسر با اسانس وانیل طعمی خاص و جذاب پیدا می کنن. در واقع این طعم باعث می شه شیرینی هامون “متفاوت” به نظر بیاد.

تجربه من :

وقتی برای اولین بار از اسانس وانیل مایع استفاده کردم میزانش رو اشتباه محاسبه کردم و کیکم به جای اینکه عطر دلپذیری داشته باشه یه جورایی خیلی قوی و حتی زننده شده بود! بعدش فهمیدم که وانیل هم مثل هر چیز دیگه ای نیاز به اندازه گیری دقیق داره.

چطور اسانس وانیل رو درست استفاده کنیم؟

اسانس وانیل معمولاً به دو شکل مایع و پودری وجود داره. هر کدوم از اینا ویژگی های خاص خودشون رو دارن و بسته به نوع دسر یا کیک ممکنه یکی بهتر از دیگری جواب بده.

اسانس وانیل مایع

اسانس وانیل مایع بیشتر توی بازار موجوده و استفاده ازش خیلی راحت تره. کافیه چند قطره (یا قاشق چای خوری) از اون رو به مخلوط آرد و مواد کیکتون اضافه کنید تا هم عطرش و هم طعمش به خوبی در کیک پخش بشه.

اسانس وانیل پودری

اسانس وانیل پودری معمولاً از دانه های خشک و آسیاب شده وانیل به دست میاد. مزیتش اینه که توی مواد خشک مثل آرد و شکر خیلی راحت تر پخش می شه. اما حواستون باشه که میزان استفاده ازش خیلی مهمه. یه مقدار کمش همونقدر تاثیر داره که مایع.

چقدر اسانس وانیل برای هر دستور لازمه؟

این سوالی هست که همه ما می پرسیم! اندازه استاندارد استفاده از وانیل برای کیک های معمولی یه چیزی حدود یک قاشق چای خوری برای هر ۲۵۰ گرم آرد یا ۵۰۰ گرم مواد اولیه کلی هست. ولی این فقط یه راهنمای کلی هست. چون بسته به نوع وانیل و شیرینی میزانش می تونه تغییر کنه.

نوع شیرینی

مقدار وانیل پیشنهادی (مایع)

کیک ساده

۱ قاشق چای خوری

کوکی ها

۱/۲ قاشق چای خوری

کیک شکلاتی

۱ قاشق چای خوری

کرم ها و فیلینگ ها

۱ قاشق چای خوری

اشتباهات رایج در استفاده از اسانس وانیل :

  1. استفاده بیش از حد : بعضی از ما ممکنه فکر کنیم که هرچی وانیل بیشتر بهتر! اما اینطور نیست. وقتی زیادی استفاده کنی طعم وانیل غالب می شه و تمام مزه های دیگه رو از بین می بره.
  2. اضافه کردن در زمان نامناسب : بهتره وانیل رو در آخرین مرحله به مواد اضافه کنی تا عطر و بوش توی پختن از بین نره.

چه زمانی نباید از اسانس وانیل استفاده کنیم؟

خب شاید بگید مگه وانیل خوراکی همیشه خوب نیست؟ حقیقت اینه که بعضی وقت ها بهتره که ازش استفاده نکنی. مثلا وقتی که داری یه دسر با طعم خیلی قوی مثل شکلات تلخ درست می کنی شاید اصلا نیازی به وانیل نداشته باشی چون طعم شکلات خودش به اندازه کافی قوی هست.

نکات طلایی برای داشتن طعم عالی در شیرینی ها

  1. تست کردن قبل از استفاده زیاد : اگه از وانیل جدید یا برند تازه ای استفاده می کنی بهتره اول مقدار خیلی کمی رو امتحان کنی. یه باره نریز که بعدا قابل برگشت نباشه.
  2. کیفیت وانیل : همه وانیل ها مثل هم نیستن. برندهای مختلف می تونن طعم و بوی متفاوتی داشته باشن. پس سعی کن از یه برند معتبر و باکیفیت استفاده کنی تا مطمئن باشی نتیجه خوب می شه.
  3. نگهداری درست : اسانس وانیل باید دور از نور و در جای خشک و خنک نگهداری بشه. وانیل هایی که مدت طولانی توی کابینت می مونن ممکنه طعم و بوشون رو از دست بدن.

پرسش و پاسخ

سوال ۱ : آیا می تونم از وانیل طبیعی به جای اسانس استفاده کنم؟
پاسخ : بله! اما باید بدونی که استفاده از دانه های وانیل گرون تره و کمی پیچیده تر. اگه تجربه استفاده از وانیل طبیعی رو نداری بهتره اول با اسانس های مایع یا پودری شروع کنی.

سوال ۲ : می تونم توی مواد سرد هم از وانیل استفاده کنم؟
پاسخ : وانیل خوراکی معمولاً توی دسرهای سرد هم استفاده می شه ولی باید دقت کنی که میزانش خیلی کم باشه. برای دسرهای یخی یا بستنی ها وانیل یه طعم خیلی خوب می ده.

سوال ۳ : آیا امکان داره وانیل باعث تغییر رنگ شیرینی بشه؟
پاسخ : توی بیشتر موارد نه. ولی اگه از وانیل مایع با رنگ قهوه ای خیلی تیره استفاده کنی ممکنه رنگ دسر رو کمی تغییر بده. توی این موارد می تونی از وانیل شفاف استفاده کنی.

جمع بندی

استفاده درست از اسانس وانیل توی کیک پزی می تونه طعم شیرینی ها رو چندین برابر خوشمزه تر کنه ولی مثل هر چیز دیگه ای استفاده بیش از حد یا نادرستش هم می تونه نتیجه رو خراب کنه. پس حتماً قبل از اینکه مقدار زیادی وانیل به کیکت اضافه کنی اون رو تست کن و ببین که چطور روی طعم نهایی تاثیر می ذاره. اسانس وانیل درسته که یه چاشنی قدیمی و معروفه ولی باید دقیق و با دقت استفاده بشه تا نتیجه عالی به دست بیاد.

شما چه تجربه ای از استفاده از وانیل دارید؟ تا حالا مشکلی با میزان یا نوع اون توی پخت کیک یا شیرینی هاتون داشتید؟ نظرتون رو با من و بقیه دوستان به اشتراک بذارید!

‫13 دیدگاه ها

  1. چرا با اینکه من دقیقاً همون مقدار وانیلی که توی دستور گفته بود رو استفاده کردم باز هم مزه کیکم شبیه به عطر شده بود؟ فکر کنم وانیل خیلی قوی باشه یا شاید من اشتباه کردم؟

  2. من همیشه از وانیل مایع استفاده می کردم و نتیجه هم بد نبود ولی حس می کنم اون وانیل های پودری انگار طعمشون قوی تره. کسی تا حالا اینو امتحان کرده؟

  3. یه سوال دارم! وقتی وانیل رو به مواد کیکم اضافه می کنم بوی خیلی تند و شدیدی می ده که اصلاً حس خوبی ندارم. این طبیعیه؟ یا باید کلاً عوضش کنم؟

  4. این وانیل مایع جدیده که خریدم خیلی زود بوش می پره. شما چه مارکی رو پیشنهاد می کنید که هم خوشبو باشه و هم موقع پخت طعمش از بین نره؟

  5. من یه بار بیش از حد وانیل به کوکی هام اضافه کردم و نتیجه اش این بود که بچه ها نتونستن بخورن! کاش می دونستم چقدر استفاده کنم که این اتفاق نیفته.

  6. من یه بار بیش از حد وانیل به کوکی هام اضافه کردم و نتیجه اش این بود که بچه ها نتونستن بخورن! کاش می دونستم چقدر استفاده کنم که این اتفاق نیفته.

  7. تجربه من اینه که وانیل رو باید حتماً آخر کار به مواد اضافه کرد مخصوصاً وقتی که با شکلات کار می کنی. قبلاً زودتر اضافه می کردم و مزه اش می رفت.

  8. راستش رو بخواید من وانیل پودری خریدم ولی هنوز استفاده نکردم. کسی می دونه چقدر باید ازش استفاده کنم که طعمش مناسب باشه؟ می ترسم زیاد بریزم و خراب بشه.

  9. من خیلی وقت ها وقتی وانیل می زنم احساس می کنم که بوش زود می پره و توی کیکم نمی مونه. چیکار کنم این مشکل حل بشه؟ ممکنه دمای پخت هم تأثیر داشته باشه؟

  10. این نکته که نباید وانیل رو زیاد ریخت کاملاً درسته! من خودم با یک بار زیاده روی فهمیدم که طعم کیک تلخ می شه و از دست می ره.

  11. این تجربه خیلی خوب بود که باید وانیل رو دقیقاً اندازه گیری کرد. خیلی وقتا من یه خورده بیشتر میریختم و فکر می کردم بهتر می شه ولی در واقع خراب می کرد.

  12. یه مشکل اساسی که دارم اینه که کیک های وانیلیم همیشه بعد از پخت طعم وانیلشون خیلی کم می شه. انگار اصلاً نریخته باشم. راه حلی دارید؟

  13. کسی تجربه استفاده از وانیل طبیعی داره؟ من شنیدم طعمش خیلی بهتره ولی گرون تره. می خوام بدونم ارزشش رو داره یا نه؟

دکمه بازگشت به بالا