مقایسه شکل دهی به روش پرس برک و رول فرمینگ

برای مقایسه به روش پرس برک و رول فرمینگ لازم است ابتدا با روش این دو فرایند اشنا شویم.رایج ترین دستگاهی که برای خم کردن ورق های فلزی بکار برده میشود از دستگاهی به نام پرس برک انجام میشود . از اشیایی که در اطراف ما قرار دارند مانند قطعات در برج ها ، آسمان خراش ها ، آسانسورها ، لولای درب ، هود آشپزخانه ، اجاق گاز و…با این فرآیند تولید شده است . از این دستگاه  برای شکل دهی و حالت دهی  به ورقه های فلزی استفاده میشود . سمبه و پانچ در دستگاه پرس طبق شکل قطعه مورد نیاز تغییر میکند که برای شکل دهی نهایی ورق خم شده نیز بستگی به شکل سمبه و پانچ دارد.

از کاربردهای بعضی از دستگاه های خم کاری ورق های فلزی میتوان به موارد زیر اشاره کرد : قادر به برش ورق ها و به صورت خطوط صاف و نواری برش ایجاد کند ، در ورقه سوراخ ایجاد کند ،شکاف هایی با شکل دلخواه هم به وسیله چند بار پانچ روی ورقه ایجاد کند .

فرایند شکل دهی ورق فلزی

از روش های خم کاری ورق های فلزی ، خمکاری 7 ، خمکاری فلنج،خمکاری برشی ، دورانی ، منحنی،هوایی و   کانالی اشاره کرد . از پر کاربردترین موارد این دستگاه در صنعت برای ساخت باکس فلزی در صنعت الکترونیک ، ساختمان سازی ، دامداری و کشاورزی کشتی سازی ، کارخانجات و.. استفاده میشود . گیوتین روشی بهینه و سرع برای برش ورق های فلزی که باعث میشود برش تمیز و چهارگوش باشد. تیغه های گیوتین با زاویه مناسب فشار زیاد را روی ورقه ایجاد میکند و باعث برش میشود. برش ورق نیز توسط قیچی به وسیله دو تیغ بسیار تیز به شکل گوه صورت میگیرد همچنین قیچی ها در برشکاری به 3 نوع قیچی دستی ، قیچی ماشینی ، قیچی اهرمی تقسیم میشوند .

روش شکلدهی رول فرمینگ :

در مقایسه روش پرس برک و رول فرمینگ باید بدانیم که امروزه از نسبت به این روش های سنتی  کاربرد بیشتری دارد زیرا  تولید به  این روش با سرعت بالاتر و عدم نیاز اپراتور انجام میگیرد ، از نیروی کار برای بسته بندی و دپوی محصول استفاده میشود ، هزینه های تولید کاهش می یابد ، محصولی با کیفیت بالا و یکدست می باشد ، همچنین مثال برای تولید مقطعی به شکل نبش یا ناودان سرعتی معادل 60متر بر دقیقه قابل اجراست که حدود 10 برابر سرعت تولید به روش دستی است .

از پرکاربردترین روشی که برای شکل دهی ورق های فلزی  آهن ، استیل ، آلومینیوم  و..استفاده میشود  روش رول فرمینگ نام دارد .دستگاه های رول فرمینگ یک طبقه و دو طبقه تولید میشوند که طرح خاصی دارند و

در این مقاله قصد داریم بگوییم پرس برک و رول فرمینک چه هستند و چه کاربرد هایی دارند. و در ادامه این دو روش فرم دهی را با یکدیگر مقایسه کنیم. بنابراین برای در ادامه برای خواندن مقاله مقایسه پرس برک و رول فرمینگ با ما همراه باشید.

دستگاهی است که به جهت خم کاری در انواع ورق ها، صفحات در سایز های مختلف و مخصوصاً خم کاری صفحات فلزی استفاده می شود. دستگاه پرس با قرار دادن قطعه کار مورد نظر در میان یک عدد پانچ و قالبی که منطبق بر آن است، منجر به ایجاد خم های از قبل تعیین شده ای می شود. از پرس برک به صورت کلی در هر جایی از صنعت که نیاز به خم کاری به صورت متوالی و با دقت بر روی ورق های فلزی باشد، استفاده می شود. در این مطلب به مقایسه پرس برک و رول فرمینگ می پردازیم. برای مقایسه بهتر ابتدا هر کدام از این دستگاه ها را به صورت مجزا بررسی می کنیم و سپس به مقایسه، بیان کاربرد و ویژگی های هر یک می پردازیم.

کاربرد های پرس در تابلو سازی برای ساخت انواع تابلو برق، آسانسور سازی، ساخت کابینت فلزی، یخچال سازی، ساخت دکل، استفاده نیروگاه ها و شرکت های نفتی و گازی می باشد و بسیار پر کاربرد در بنگاه های خم کاری است.

اجزای تشکیل دهنده دستگاه پرس برک

دستگاه پرس برک از یک سیستم کنترل و فرمان، یک دستگاه سنبه، ماتریس، بدنه دستگاه پرس برک، سروو موتور ها، دو فک بالا و فک پایین تشکیل شده است.

ویژگی های مربوط به پرس برک از نوع مکانیکی

  • در مقایسه پرس برک و رول فرمینگ و دیگر دستگاه های مشابه، پایین تر است.
  • دقت کار با این دستگاه پایین است، زیرا مرحله کشش ندارد و این باعث پایین آمدن کیفیت کار می شود.
  • سرعت و بازدهی این دستگاه به نسبت دیگر مدل ها خیلی بیشتر است.
  • هزینه نگهداری بیشتر این مدل به نسبت دیگر مدل های این دستگاه.

ایمنی این دستگاه به نسبت دیگر مدل های این دستگاه، بسیار پایین است

ویژگی های پرس برک پنوماتیکی

  • قیمت پایین تر به نسبت نوع مکانیکی آن
  • طبق مقایسه پرس برک و رول فرمینگ، نوع پنوماتیک پرس برک از دقت پایین کار مانند نوع مکانیکی آن برخوردار است.
  • قدرت کافی برای خم کردن هر گونه ضخامتی را ندارد و بازه ضخامت های قابل خم دهی با این نوع از دستگاه بسیار پایین است.
  • هزینه نگهداری بالا
  • عدم کارایی خوب در محیط های مرطوب

خدمات پس از فروش نامناسب

در ادامه مطلب مقایسه پرس برک و ، به بررسی دستگاه رول فرمینگ می پردازیم. به فرآیندی که منجر به  فرم دادن و شکل دادن ورق هایی با ابعاد مختلف و از جنس فلزهایی مانند استیل، گالوانیزه، آهن، آلومینیوم و… شود، رول فرمینگ گفته می شود. این کار با بکارگیری قالب ها و انواع غلطک هایی که مخصوص فرم دهی استفاده می شوند و دیگر ابزار آلات خاص این کار که فیکس شده بر روی شافت با دروازه یا همچنین یاتاقان است، انجام می شود.

دستگاه رول فرمینگ برای فرم دهی ورق های فلزی ساخته شده است. برای مقایسه پرس برک و رول فرمینگ بهتر است چگونگی مکانیزم این دستگاه ها را هم بررسی کنیم. این دستگاه ایستگاه هایی دارد که غلطک های فولادی در آن قرار می گیرند و ورق با عبور کردن از این قسمت ها، فرم دهی می شود. غلطک ها باعث می شوند که ورق ها در این دستگاه حرکت کنند و موجب شکل گیری ورق و تبدیل شدن آن به پروفیل می شوند و این کار با وجود غلطک ها با سرعت بیشتری انجام می شود و استرس و فشار در یک ناحیه زیاد وارد نمی شود.

با این فرآیند کیفیت فرم دهی بالا می رود. در مقایسه پرس برک و رول فرمینگ، رول فرمینگ یک روش حرفه ای تر و به روز تر به نسبت دیگر روش های سنتی است که برای خم کاری ورق ها استفاده می شود. یکی دیگر از عملیات هایی که با این دستگاه انجام می شود، عملیات پانچ کردن است. پانچ کردن باعث ایجاد شدن سوراخ یا برآمدگی بر روی قطعه مورد نظر می شود.

  • در مقایسه پرس برک و رول فرمینگ می توان به این نکته ها اشاره کرد:
    • رول فرمینگ توانایی فرم دادن به همه نوع فلزات با قیمت مناسب و کیفیت بالا را دارد.
    • سرعت بالا
    • قابلیت های پرس کاری، جوشکاری، پانچ، قلاب زدن در یک دستگاه
    • کم شدن تنش وارد بر قطعات

مقایسه پرس برک و رول فرمینگ

در مقایسه پرس برک و رول فرمینگ  می توان به دقت بالای رول فرمینگ در مقابل دقت پایین پرس برک اشاره کرد. همچنین تنش وارده به قطعه در پرس برک زیاد و در رول فرمینگ کم است. کیفیت کار خروجی در رول فرمینگ بالا است و در پرس برک پایین است. سرعت رول فرمینگ بالا است و پرس برک سرعت پایینی دارد. ضخامت هایی که می تواند در رول فرمینگ شکل دهی شود، دارای بازه بیشتری نسبت به ضخامت هایی است پرس برک می تواند آن ها را شکل دهد.

دستگاه رول فرمینگ دارای چندین قابلیت جوشکاری، پانچ، فرم دهی، قلاب زدن و… است ولی دستگاه پرس برک تنها قابلیت فرم دهی را دارد. در مقایسه پرس برک و رول فرمینگ، هزینه دستگاه رول فرمینگ از پرس پرک بیشتر است. دستگاه پرس برک بر خلاف رول فرمینگ در شرایط مرطوب، کارایی بسیار پایینی دارد و هزینه تعمیر و نگهداری پرس برک بالاتر است.

انبوه تولید میشود و هیچ گونه آسیب به ورق های رنگی و یا دارای روکش موقع فرم دهی نمی رسانند. این دستگاه در صنعت کاربرد بسزایی دارد نظیر گار دریل،کرکره روکش بام ساختمان و انواع فرم های مختلف،با ضخامت و عرض های مختلف تولید میکند.

 

دکمه بازگشت به بالا