ایرانی کسب و کارعمومی

عجایب قله اورست

عجایب کوه اورست : ۱۵ نکته جالب درباره بام جهان

این یک واقعیت است که قله اورست یک شگفتی طبیعی سیاره زمین است، یک پدیده جغرافیایی شگفت انگیز که تا لبه جو بالا می رود. برای شرپاهای محلی، اورست دارای ارزش های مقدس و معنوی می باشد. مردم محلی کوه را می پرستند. کوهنوردان برای صعود به قله می میرند.

برای کاوشگران و علاقه مندان به ماجراجویی، اورست به سادگی یک مقصد رویایی است. به همه این دلایل، هر کوهنوردی آرزو دارد حداقل یک بار در زندگی به قله اورست برسد. اگرچه بسیاری از رویاها هرگز محقق نمی شوند و برخی از رویاهایی که به قله می رسند هرگز به خانه باز نمی گردند. در هر صورت، هیبت کوه اورست پابرجا باقی خواهد ماند.در این مقاله به برخی از شگفت انگیزترین عجایب کوه اورست می پردازیم. با مجله اینترنتی ایده آل مگ همراه باشید.

۱. اورست بلندترین کوه روی زمین نیست

درست خواندید. قله اورست بیشترین ارتفاع از سطح دریا را دارد. اما، اگر از پایه تا قله اندازه گیری کنید، Mauna Kea در جزیره هاوایی بلندتر است. اورست ۸۸۴۹ متر از سطح دریا ارتفاع دارد در حالی که Mauna Kea تنها ۴۲۰۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. اما، Mauna Kea حدود ۶۰۰۴ متر زیر اقیانوس آرام گسترش یافته است. بیش از نیمی از این کوه زیر آب قرار دارد.

در مقایسه، ارتفاع اورست از پایه تا قله ۴۲۰۰ متر در سمت جنوبی و ۵۲۰۰ متر در سمت تبت است. قله چیمبورازو در اکوادور نیز به عنوان دورترین نقطه از مرکز زمین شناخته می شود. این به خاطر شکل پرتقالی کره زمین است.

۲. نام این کوه را غلط تلفظ می کنید.

واژه اورست آنطور که همه می خوانند یعنی Ever-est نباید تلفظ شود. نام گذاری این کوه به افتخار جغرافی دان اهل ولز، سر جورج انجام شد و به شکل Eve-rest باید تلفظ شود. انجمن سلطنتی جغرافیایی (RGS) در سال ۱۸۶۵ این کوه را به نام او نامگذاری کرد. RGS از کمک های او در بررسی مثلثاتی بزرگ هند تمجید می کند. جورج به این افتخار اعتراض داشت و همیشه از این بابت احساس خجالت می کرد.

۳. بحث بر سر ارتفاع قله

در مورد ارتفاع دقیق قله اورست اختلاف نظر وجود دارد. بررسی هند بین سالهای ۱۹۵۲ و ۱۹۵۴ ۲۹۰۲۸ فوت (۸۸۴۸ متر) را اندازه گیری کرد که به طور گسترده پذیرفته شده است.

یک بررسی چینی در سال ۱۹۷۵، ارتفاع اورست را ۸۸۴۸.۱۱ متر اندازه گیری کرد. یک بررسی ایتالیایی در سال ۱۹۸۷ با استفاده از ماهواره، مقدار ۲۹۱۰۸ فوت (۸۸۷۲ متر) را به دست آورد. در سال ۱۹۹۲، یک بررسی ایتالیایی دیگر اورست را با استفاده از سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS) اندازه گیری کرد و ۲۹۰۲۳ فوت (۸۸۴۶ متر) را به دست آورد. این ارتفاع صخره بدون احتساب دو متر برف و یخ روی آن بود.

سپس همه این روش ها زیر سوال رفت. در سال ۱۹۹۹، یک بررسی آمریکایی اندازه گیری هایی انجام داد و ۲۹۰۳۵ فوت (۸۸۵۰ متر) به اضافه یا منهای ۶.۵ فوت (۲ متر) پیدا کرد. بررسی چینی ها “ارتفاع سنگ” را ۸۸۴۴.۴۳ متر اندازه گیری کرد. دولت نپال بار دیگر با آن مخالفت کرد و در سال ۲۰۱۹ اندازه گیری اورست را آغاز کرد. بر اساس آخرین اندازه گیری ها و توافقات ارتفاع قله اورست ۸۸۴۸/۸۶ متر، عنوان شده است.

۳. کوه اورست همچنان رشد می کند.

قدمت قله اورست ۵۰ تا ۶۰ میلیون سال تخمین زده می شود. با این حال، رشد قد آن متوقف نشده است. نیروی برخورد صفحات زمین ساختی هند و اوراسیا همچنان به ارتفاعات هیمالیا فشار می آورد. قله اورست هر سال یک چهارم اینچ افزایش می یابد.

۴. سرعت باد در اورست به ۲۰۰ کیلومتر در ساعت می رسد.

قله اورست به تروپوسفر فوقانی نزدیک به مرز استراتوسفر می رسد. این کوه را در معرض بادهای سریع و یخبندان جریان های جت قرار می دهد. سرعت باد ۲۸۰ کیلومتر در ساعت (۱۷۵ مایل در ساعت) در فوریه ۲۰۰۴ ثبت شد. بادهای بیش از ۱۶۰ کیلومتر در ساعت (۱۰۰ مایل در ساعت) در قله چیز غیر معمولی به شمار نمی روند.

۵. بدن شما در قله اورست شروع به مردن می کند.

در منطقه مرگ، بالای ۸۰۰۰ متر، سلول های بدن در غیاب اکسیژن شروع به مردن می کنند. سطح اکسیژن در قله اورست تنها یک سوم اکسیژن در سطح دریا است. دما بسیار کم است و گاها به زیر منفی ۵۰ درجه سانتیگراد می رسد. میانگین دمای قله اورست در تابستان ۱۹- و در زمستان -۳۶ درجه سانتیگراد می باشد. این شرایط برای بقای انسان مساعد نیست. به طرز شگفت انگیزی، بابو چیری شرپا در سال ۱۹۹۹ موفق شد ۲۱ ساعت بدون اکسیژن اضافی در قله بماند.

این یک واقعیت است که قله اورست یک شگفتی طبیعی سیاره زمین است، یک پدیده جغرافیایی شگفت انگیز که تا لبه جو بالا می رود. برای شرپاهای محلی، اورست دارای ارزش های مقدس و معنوی می باشد. مردم محلی کوه را می پرستند. کوهنوردان برای صعود به قله می میرند. برای کاوشگران و علاقه مندان به ماجراجویی، اورست به سادگی یک مقصد رویایی است.

به همه این دلایل، هر کوهنوردی آرزو دارد حداقل یک بار در زندگی به قله اورست برسد. اگرچه بسیاری از رویاها هرگز محقق نمی شوند و برخی از رویاهایی که به قله می رسند هرگز به خانه باز نمی گردند. در هر صورت، هیبت کوه اورست پابرجا باقی خواهد ماند.در این مقاله به برخی از شگفت انگیزترین عجایب کوه اورست می پردازیم. با موج کوه همراه باشید.

۶. اولین ازدواج در بام جهان

به نقل از aworldtotravel یک زوج نپالی، مونی مولپاتی، ۲۴ ساله، و دامادش پم دورجی، ۲۳ ساله، در سال ۲۰۰۵ در بالای اورست ازدواج کردند. آنها به مدت ۱۰ دقیقه در قله ماندند تا مراسم را کامل کنند. اگر برای پیدا کردن مکانی برای عروسی خود مشکل دارید، قله اورست برای شما باز است. آیا این فوق العاده نخواهد بود؟

۷. فرود هلی کوپتر بر قله اورست

دیدیه دلسال، خلبان جنگنده و خلبان آزمایشی هلیکوپتر از فرانسه، یک هلیکوپتر را برای یک و تنها بار بر روی قله اورست فرود آورد. او این رکورد را در ۱۴ می ۲۰۰۵ با Eurocopter AS350 Squirrel به ثبت رساند.

۸. یک عنکبوت در اورست زندگی می کند.

بر فراز ابرها، در هوای رقیق اورست، موجودی خاص زندگی می کند. Euophrys Omnisuperstes، یکی از عنکبوت های جهنده هیمالیا، در ارتفاعات ۶۷۰۰ متری روزگار می گذراند. این یکی از ساکنان دائمی در ارتفاعات است که در میان بقایای سنگی زندگی می کند.

۹. اجساد به عنوان علامت مسیر

اجساد مرده ای در اورست وجود دارد که به عنوان نقطه عطفی برای کوهنوردان استفاده می شود. یکی از معروف ترین جسدها، پوتین سبزه است که به خاطر پوتین های کوهنوردی سبز روشن آن نامگذاری شده است. پوتین سبزه نزدیک خط الراس شمال شرقی قرار دارد. اعتقاد بر این است که این جسد کوه نورد هندی تسوانگ پالجور است که در سال ۱۹۹۶ درگذشت. آخرین روزی که او زنده دیده شد همان کفش های سبز را پوشیده بود. با این حال، هنوز هم اطلاع دقیقی در دسترس نیست.

۱۰. مرتفع ترین گورستان جهان

اورست قبرستانی است که در بالاترین ارتفاع قرار داردو به آن دره رنگین کمان هم می گویند. نزدیک به ۳۰۰ کوهنورد در تلاش برای صعود به اورست جان خود را از دست داده اند. حداقل ۲۰۰ جسد در دامنه های اورست وجود دارد که اکثر آنها در اطراف منطقه مرگ هستند. اجساد در سرما مومیایی می شوند. پایین آوردن اجساد بسیار دشوار و خطرناک است. بنابراین، آنها همان طور که در کوه مردند، رها می شوند. انتقال آنها گاها توسط عزیزانشان برای برخی از خانواده های برجسته با بودجه خصوصی حداقل با ۴۰ تا ۷۰ هزار دلار انجام شده است.

۱۱. اولین تلاش برای صعود

اولین تلاش برای صعود به قله اورست توسط تیمی از کوهنوردان بریتانیایی از جمله جورج مالوری در سال ۱۹۲۱ انجام شد. مالوری و اندرو اروین تلاش دیگری در سال ۱۹۲۴ انجام دادند. آنها در راه رسیدن به قله مشاهده شدند. با مرگ آنها در کوه، هنوز معلوم نیست که آنان به قله رسیدند یا خیر.

۱۲. کثیف ترین کوه

بیش از ۵۰ تن زباله کوهنوردی در کوه پراکنده شده است. البته تلاشهای زیادی برای پاکسازی کوه انجام گرفته اما همچنان حجم زباله ها باعث شده اورست به عنوان آلوده ترین کوه شناخته شود.

۱۳. هزینه صعود

صعود به اورست اصلا ارزان نیست. برای این کار باید حداقل ۴۰۰۰۰ دلار داشته باشید. این کمترین قیمت هست. صعودهای لوکس در اورست حتی بیش از یکصد هزار دلار هزینه بر می دارد.

۱۴. رادانات سیکدار اولین کسی بود که کوه اورست را کشف کرد.

برخلاف تصور بیشتر مردم، کوه اورست توسط جورج اورست کشف نشده است. اگرچه این کوه به نام جورج اورست نامگذاری شده است، اما او اولین کسی نبود که آن را به عنوان بلندترین کوه جهان معرفی کرد. قله اورست در واقع توسط یک هندی، به نام رادانات سیکدار، نقشه بردار و یک ریاضیدان کشف شد.

۱۵. کامی ریتا شرپا، رکورددار صعود

کامی ریتا ۲۵ بار به قله رسیده است و رکورد بیشترین تلاش را در اختیار دارد. دو شرپا تحسین برانگیز دیگر به نام های آپا شرپا و فوربا تاشی که هر کدام ۲۱ بار به قله رسیده اند. تعدادی از اکسپدیشن های آپا به افزایش آگاهی در مورد تغییرات آب و هوا و حفاظت از خانه ها اختصاص یافته است.

چه کسی بیشتر از همه به قله اورست صعود کرده است؟

صعود به قله اورست کار آسانی نیست و رسیدن به قله همچنان موفقیتی بسیار بزرگیست. اما برای برخی فتح آن برای یک بار کافی نمی باشد. در واقع کوهنوردی به نام کامی ریتا شرپا تا کنون 22 بار موفق به فتح این قله شده و در این مورد رکورد دار است. لاکپا شرپا نیز رکورد دار موفق ترین کوهنورد زنیست که 9 بار به بلندترین قله جهان صعود کرده. دیو هان آمریکایی به عنوان رکورد دار یک غیر شرپایی موفق به 15 بار صعود به قله اورست می باشد که این تعداد صعود نیز رقم قابل توجهیست.

برای اغلب کوهنوردان رسیدن به قله با توجه به توقف در کمپ های متفاوت برای استراحت و تجدید قوا در بین راه چندین روز طول می کشد. اما کوهنوردان با استعداد کمی قادر هستند که از کمپ اصلی به سمت قله با سرعت شگفت انگیزی حرکت کرده و رکورد سرعت را در این مرحله از آن خود کنند.

برای مثال سریع ترین زمان برای صعود به قله از سمت جنوب در نپال در دست لاکپا گلو شرپا با زمان 10 ساعت و 56 دقیقه در سال 2003 می باشد. لاکپا چند دقیقه را در قله برای خوشحالی قبل از برگشت به پایین صرف کرد و در کل این رفت و برگشت را با 18 ساعت و 20 دقیقه به پایان رساند. در این بین از سمت شمالی در تبت این رکورد 16 ساعت و 45 دقیقه می باشد که در دست یک کوهنورد ایتالیایی به نام هانس کامرلندر در سال 1996 است.

مراسم پوجا: به دنبال اجازه از خدایان کوهستان

در فرهنگ بودایی از هیمالیا اورست به چومولونگما یاد می شود که معنی آن ایزد بانوی کوهستان هاست. از آنجاییکه این قله در مکانی مقدس واقع شده لازم است که کوهنوردان برای سفری امن قبل از اینکه پا به این کوهستان بگذارند کسب اجازه نمایند. اینکار در طی مراسمی به نام پوجا که در واقع در کمپ اصلی قبل از شروع صعود انجام می پذیرد.

این مراسم توسط رهبر بودایی و دو راهب دیگر که یک محراب سنگی در محل کمپ می سازند اجرا می شود. در طول مراسم از خدا طلب بخت و اقبال و محافظت از کوهنورد در طول صعود می شود. آنان همچنین لوازم کوهنوردی شامل تبرهای یخ، یخ شکن، هارنس ها و از این قبیل متبرک می کنند.

برای مردم شرپا این مراسم قدمی بسیار مهم می باشد که می بایست قبل از هر صعود انجام شود. بسیاری نیز بدون انجام این مراسم حتی سفر به اورست را شروع نمی کنند. آیا این فقط یک خرافات است؟ احتمالش کاملا وجود دارد. اما این یک سنت می باشد که قدمتش به صدها سال پیش باز می گردد و اغلب کوهنوردان خارجی افتخار شرکت در آن را داشته اند.

پیرترین و جوان ترین کوهنوردان اورست

وقتیکه صحبت از صعود به قله اورست می شود سن فقط یک عدد است. البته که اغلب کسانیکه به این کوهستان سفر می کنند کوهنوردان باتجربه ای در دهه سی و یا چهل سالگی خود هستند اما برخی دیگر قطعا بیرون از این رده سنی می باشند. برای مثال رکورد مسن ترین فردی که به قله اورست صعود کرده است در حال حاضر در دست یوئیچیرو میورای ژاپنیست که در زمان صعود (سال 2013) 80 سال و 224 روز داشت. همچمین جوان ترین فرد صعود کننده به این قله جردن رومروی آمریکاییست که در سن 13 سال و 10 ماه در مدت 10 روز در سال 2010 موفق به کسب این عنوان شد.

اخیرا دولت های نپال و چین با قرار دادن محدودیت سنی برای صعودکنندگان به توافق رسیده اند و سن لازم را حداقل 16 سال قبل از شروع صعود اعلام کرده اند. هر دو کشور از قرار دادن سن قانونی در این مورد شانه خالی کرده اند، با این حال بیشتر کوهنوردان جوان قبل از شروع سفر می بایست آزمایشات پزشکی و سلامتی را پشت سر بگذارند.

متاسفانه میورا در سال 2017 هنگامیکه در حال صعود مجدد به قله اورست بود درگذشت.

این قله در واقع بلندترین کوه دنیا نیست

درحالیکه قله اورست ممکن است که بلندترین نقطه بر روی کره زمین باشد اما بلندترین کوه جهان نیست. این فاصله به مائونا کیا در هاوایی است که در واقع 10200 متر ارتفاع دارد، 1352 متر بلندتر از اورست.

پس چرا به جای اورست مائونا کیا به عنوان بلندترین قله جهان شناخته نمی شود. علت آن است که حقیقتا بیشتر این کوه در زیر اقیانوس قرار گرفته است و قله آن 4205 بالاتر از سطح دریا می باشد که این امر باعث می شود که به اندازه کافی در مقایسه با غولپیکرهای هیمالیا کوتاه تر بنظر برسد.

دکمه بازگشت به بالا