در دنیای قهوهسازی و صنعت قهوهاستفاده از دستگاههای اسپرسوساز و قهوه ساز ماشینی یک نقش ویژه دارند. دستگاه های اسپرسوساز با طراحیهای مدرن و قابلیتهای متنوع، قهوهیی با طعمی ریچ و کرمی ارائه میدهند. اما اگرچه این دستگاهها توانایی آمادهسازی انواع مختلفی از قهوه را دارند، یکی از انتظارات رایج مربوط به آنها، ارائه خامه در قهوه است. اما چرا گاها کاربران از اینکه قهوه ساز خامه نمیدهد شکایت دارند و دلایل کم بودن کرمای قهوه در اسپرسوساز چیست؟
برای پاسخ به اینکه چرا اسپرسوساز کرمای خوبی روی قهوه نمی دهد و به خوبی عصاره گیری نمی کند بهتر است اول بدانیم که کرمای قهوه چیست و دلایل ایچاد خامه بر روی قهوه چیست؟
کرمای قهوه چیست؟
کرما یا فوم روی قهوه در واقع لایه کف مانندی از قهوه است که بر روی سطح قهوه تشکیل شده و اروما و عطر قهوه زا در بر داشته و رنگ آن معمولا نارنجی تا قهوه ای متفاوت بوده ولی عموما هر چقدر رنگ خامه قهوه به سمت رنگ طلایی باشد کرمای بهتری خواهد بود.الیته رنگ کرمای قهوه به دان قهوه و مقدار رست آن نیز بسنگی دارد و قهوه با برشته کاری بلا معمولا رنگ تیره تری برای خامه قهوه خواهد داشت.
طول عمر فوم قهوه معمولا حدود 2 دقیقه می باشد و بعد از آن از بین خواهد رفت و ضخامت خامه روی قهوه بهتر است که حدود 0.1 مقدار اسپرسو باشد، یعنی اگر اسپرسو شما 30 میلی متر می باشد ضخامت فوم قهوه حدود 3 میلی متر خواهد بود.
وقتی صحبت از فوم قهوه یا خامه قهوه می شود بیشتر در خصوص کرمای روی اسپرسو مد نظر می باشد.همانطوز که می دانیم اسپرسو، نوعی از دم آوری قهوه می باشد که در آن قهوه طی دما و فشار معینی در مدت زمان خاص عصاره گیری می گردد.
دانه های قهوه در داخل خود از ترکیبات پیچیده و روعن و… تشکیل شده اند که در اثر عصاره گیری و ایجاد فشار بر روی پودر قهوه؛ هنگام خروج قهوه از دم کن یا پرتا فیلتر، روعن موجود در ترکیبات با هوای محیط ترکیبات شیمیایی بوجود آورده که باعث ایجاد فوم یا خامه قهوه بر روی اسپرسو می گردد. در ادامه به برخی مسایل مربوط به علت خامه ندادن قهوه ساز و اینکه چراکرمای قهوه کم است؟ با چرا قهوه آبکی است؟ و همچنین به مطالب چرا قهوه فوم ندارد؟ خواهیم پرداخت.
دلایل کم بودن کرمای قهوه در اسپرسوساز
همانطور که گفته شده کرمای قهوه در اثر فشار بالا و دمای مناسب اعمال شده بر روی پودر قهوه بر روی سطخ قهوه ایجاد می شود،و یکی از دلایل مهم ابجاد خامه بر روی اسپرسو در فناوری استفاده شده در دستگاه اسپرسوساز می باشد و هر چه فناوری مورد استفاده در دستگاه قهوه ساز برای عصاره گیری پیشرفته تر باشد ، آب با فشار بالا و در دماهای مختلف اعمال میشود تا عصارهای با طعم منحصر به فرد به دست آید.
اما این فشار و دماها میتوانند اثرات جانبی بر روی خامه داشته باشند. خامه، یک ترکیب پیچیده از چربیها و پروتئینهاست که در دماها و فشارهای مختلف به طور مختلف رفتار میکند. در برخی از اسپرسوسازهای اتوماتیک، دما و فشار به گونهای تنظیم شدهاند که خامه بتواند به درستی ایجاد شود یا در قهوه مخلوط نشود.
در ادامه دلایل کم بودن کرمای قهوه در قهوه ساز را مورد بررسی قرار می دهیم. کم بودن کف قهوه در اسپرسو به دو دسته از عوامل قنی و ایرادات قنی دستگاه اسپرسو و عولمل تنظیماتی و استفاده صحیح کاربر از قهوه ساز بستگی دارد و ما در ادامه دلایل کرمای قهوه را از دو منظر فوق بررسی می کنیم.
تنظیمات قهوه برای ایجاد کرمای بیشتر در اسپرسوساز
- اولین مورد که در کیفیت عصاره گیری تاثیر بالا و به سزایی دارداستفاده ازقهوه با کیفیت بالا می باشد. استفاده از قهوه های نامناسب و با کیفیت نامناسب باعث خواهد شد که کرمای قهوه مناسب نباشد به این دلیل پیشنهاد می گردد حتما قهوه خود را از فروشگاه های معتبر قهوه تهیه فرمایید با استفاده از قهوه با کیفیت بالا میتوانید قهوه با کیفیت تهیه کرده و قهوه آبکی نخواهد بود.
- تازه بودن قهوه نیز از عواملی است که در ایجاد کرمای بیشتر قهوه به شما کمک خواهد کرد و هر جقدر قهوه در هنگام عصاره گیری تازه تر باشد مقدار فوم بیشتری از قهوه قابل استحصال خواهد بود.استفاده از پودر قهوه تازه آسیاب شده به شما در کیفیت عصاره گیری کمک به سزایی خواهد کرد. اکنون دلیل دوم از چرا قهوه فوم ندارد برای شما عنوان گردید و نیاز است به تازگی قهوه اهمیت زیادی قایل شوید.
- قهوه خود را بشناسید، توع دان قهوه نیز اثز بسیار بالایی در کیفیت کرمای قهوه خواهد داشت. عموما 4 نوع دان قهوه بیشترین مقدار مصرف را در سرتاسر دنیا دارند که خواص طعم و عطر و مقدار خامه این قهوه ها با هم متفاوت بوده برای متال نوع ربوستا مقدار خامه یا کرمای بیشتری نسبت به نوع عربیکا خواهد داد. لذا نیاز است که با توجه به ذایقه خود و همچنین نیاز خود از نوشیدن قهوه ، دان قهوه خود را انتخاب کنید. پس حتما با توجه به نوع دان قهوه از اسپرسو خود انتظار کف یا خامه قهوه داشته باشید.
4.اهمیت ویژه و بسیار مهم درجه آسیاب قهوه در ایجاد فوم قهوه بر روی اسپرسو از مهمترین عواملی است که قهوه ساز خامه نمی دهد. مقدار آسیاب قهوه و مقدار ریز و درشت بودن آسیاب پودر قهوه اثر مستقیم بر ایجاد خامه یا کف قهوه دارد.
هر چقدر پودر آسیاب قهوه ریزتر آسیاب شود به علت ایجاد فشار بیشتر باعث حواهد شد تا کرمای بیشتری روی اسپرسو تشکیل شود و هر چقدر پودر آسیاب قهوه درشت تر آسیاب شود قهوه ساز خامه نمی دهد.
علت خامه ندادن قهوه ساز ، چراکرمای قهوه کم است؟ چرا قهوه آبکی است؟ چرا قهوه فوم ندارد؟ دلایل مربوط به قهوه ساز:
5.اگر قهوه ساز نیمه اتوماتیک و یا غیر اومانیک استفاده می کنید و از دسته پرتا فیلتر برای عصاره گیری قهوه استفاده می کنید ، نوع پرتا فیلتر هود را بشناسید.
پرتا فیلتر قهوه ساز عموما بر دو نوع بسکت تخت فشار و بسکت غیر تحت فشار ساخته و طراحی شده اند.
کار با بسکت های تحت فشار تا خدودی آسانتر می باشد ولی برای عصاره گیری با بسکت عیر تحت فشار باید مقدار آسیاب و ریز بودن پودر قهوه بسیار ریز اسیاب شده جرا که بسیاری از کاربران دستگاه اسپرسوساز با بسکت عیر تخت فشار اداعا دارند که قهوه ساز خامه نمی دهد و کرمای خوبی روی اسپرسو ندارند که این مشکل معمولا با پودر کردن و ریز کردن پودر آسیباب شده معمولا رفع می گردد.
- اگر از قهوه ساز و اسپرسوساز اتوماتیک استفاده می کنید و کرمای قهوه در اسپرسوساز کم است و قهوه ساز خامه نمی دهد، نیاز است که حتما به تمیز بودن قسمت دم کن اهمیت ویژه ای دهید. دم کن قهوه ساز باید بعد از پند استفاده حتما با مواد شوینده و قرص کلین ختما تمیز شود.
- اگر قهوه آبکی است و هنوز کرمای قهوه مناسب نیست و به اضطلاخ قهوه ساز خامه نمی دهد ختما و در اسرع وقت با خرید رسوب زدای اسپرسوساز ایز ایران سرویس شاپ نسبت به جرمگیری قهوه ساز اقدام نمایید، جرا که در صورت وجود جرم و رسوبات در مسیر های قهوه ساز فشار قهوه ساز کم شده و قهوه آبکی خواهد شد.
اگر هنوز هم به دنبال علت خامه ندادن قهوه ساز هستید و یا کرمای قهوه کم است یا به اصطلاخ قهوه آبکی است باید عنوان کرد که تراکم مناسب و یکدست پودر قهوه در داخل بسکت و یا دم کن قهوه ساز از عوامل مهمی است که باید به آن دقت شود، تراکم مناسب پودر قهوه در قسمت های مختلف قهوه یاعث می شود که پودر در همه جای قهوه به طور یکنواخت پخش شده و فشار آب در قسمت های مختلف قهوه یکسان باشد و پدیده چنلینگ رخ ندهد.
چنلینگ بدین معنا است که قسمتی از قهوه در جایی سست تر از بقیه قسمت های قهوه باشد و در نتیجه آب خروجی از قهوه ساز از یک قسمت قهوه به سرعت عبور کرده و از قسمتی دیگر به سختی عبور می کند و در نتیجه فشاری بر روی قهوه ایجاد نمی شود و در نتیجه قهوه ساز خامه نمی دهد.
ابزارهایی برای کمک به عصاره گیری بهتر وجود دارند که در صورت نیاز میتوانید از آنها برای جلوگیری از چنلینگ استفاده نمایید تا عصاره بهتری از قهوه بگیرید و کرمای قهوه مطلوب حاصل گردد.این ابزار شامل موارد زیر می باشد.
- نیدل که بوسیله آن میتوانید از گره های بوجود آمده در سطح قهوه جلوگیری کنید و وسیله ای است که دارای چند سوزن بوده و با ایجاد هوا در داخل پودر قهوه از تراکم آن در یک نقطعه جلوگیری می کند.
- لولر : وسیله ای برای تراز کردن سطح قهوه برای عصاره گیری بهتر تا قهوه شما آبکی نشود که در انواع و اقسام مختلف موجود می باشد.
- استفاده از تمپر: تمپر وسیله ای است برای فشرده سازی قهوه و باعث می شود که پودر قهوه به صورت متراکم تر گردد و آب برای عصاره گیری با فشار بیشتری از پودر قهوه عبور کند و در نتیجه کرمای بیشتری از قهوه حاصل گردد.
دلایل فنی برای دانستن علت خامه ندادن قهوه ساز ، چراکرمای قهوه کم است؟ چرا قهوه آبکی است؟
اگر با انجام موارد بالا هنور قهوه ساز خامه نمی دهد اختمالا به علت خرابی و ایراد قطعات قهوه ساز نیاز به دارید.در ادامه دلایل فنی علت خامه ندادن قهوه ساز را بررسی میکنیم تا بفهمیم پرا قهوه رقیق از اسپرسوساز دریافت میکنیم.
- اصلی ترین و مهمترین قطعه قهوه ساز که سلامت آن با ایجاد فوم و کرمای قهوه در ارتیاط است پمپ آب قهوه ساز می باشد. در صورتی که پمپ آب قهوه ساز ضعیف شده است قادر به ایجاد فشار لازم برای کرمای قهوه را نخواهد داشت و این یکی از دلایلی است که قهوه آبکی از اسپرسوساز دربافت می شود و اصطلاحا قهوه رقیق است.
- اگر کرمای قهوه کم است بعد از پمپ قهوه ساز باید سوپاپ اطمینان قهوه ساز از لحاظ سلامت چک شود. سوپاپ یا شیر اطمینان قطعه ای مکانیکی است که فشار اضافی هنگام عصاره گیری را به داخل مخزن آب یا سینی چکه گیر هدایت می کند و در صورت ایراد تمامی فشار از پشت قهوه برداشته شده و در نتیجه قهوه ساز خامه نمی دهد.
- سر پمپ قهوه ساز ایراد دارد و ایجاد فشار برای عصاره گیری انجام نمی شود.
4.سوپاپ عصاره گیری یا پیچ تنظیم فشار برای عصاره گیری ایراد دارد . قهوه آبکی می شود.
- دمای لازم برای عصاره گیری مناسب تامین نمی شود. یکی از مهمترین عوامل در عصاره کیری دقیق و مناسب قهوه ایجاد دمای مناسب و پایدار در قهوه ساز می باشد و عموما عصاره گیری مناسب در دمای بین 85 درجه سانتی گراد تا 92 درجه سانتی گراد انجام می شود و در صورت ایراد المنت قهوه ساز و یا خاربی بویلر قهوه ساز و همچنین ایراد در ترموفیوزهای اسپرسوساز،شاهد دمای پایدار و مناسب در دستگاه نبوده و کیفیت عاره گیری پایین آمده و خامه قهوه تشکیل نمی شود.
توجه شود که دمای پایین برای عصاره گیری باعث می شود که قهوه under شده و قهوه رقیقی خواهیم داشت که کرمای مناسب ندارد و دای بیش از حد بالا باعث خواهد شد که قهوه over شده و کیفیت خوبی نداشته باشد.