پایگاه خبری المانیتور در گزارش خود با اشاره به سخنرانی اخیر راب مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، گفت: «واشنگتن در حال حاضر روی برجام متمرکز نیست، زیرا تهران نمیخواهد احیا شود. “، او نوشت که، با این حال، هرگز نمی تواند باشد. او با اطمینان گفت که برجام از بین رفته است.
المانیتور ادامه داد: اما اگر ایران دوباره علاقه مند شود چه؟ حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در 9 دسامبر پس از گفتگوی تلفنی با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در توییتی نوشت: «ما در مرحله نهایی یک توافق خوب، قوی و پایدار هستیم.
سه روز پس از آن، بورل در نشست شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد: برای اطمینان از دستیابی ایران به سلاح هستهای، گزینه بهتری جز برجام نداریم. این به نفع ماست. وی در ادامه با بیان اینکه اتحادیه اروپا باید پروندههای حقوق بشر، هواپیماهای بدون سرنشین و برجام را جدا کند، خواستار ادامه تعامل «تا حد امکان» با ایران در مورد پرونده هستهای، علیرغم بنبست فعلی شد.
وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به اتحادیه اروپا درباره برجام گفت: هدف جمهوری اسلامی ایران امضای یک توافق باثبات است و آمادگی دارد تا بر اساس پیش نویس مذاکرات وین که نتیجه آن بود، مذاکرات را به نتیجه برساند. ماه ها کار و تلاش
اندکی پس از آن، ایران با سفر هیئتی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی در 18 دسامبر موافقت کرد تا اختلاف طولانیمدت بر سر نقض ادعایی ایران از توافق پادمانی را حل کند.
این پایگاه خبری افزود: تماسها و مقامات منطقهای نیز به ما میگویند که ایران در حال ارسال سیگنالی از علاقه مجدد به احیای توافق هستهای است. ممکن است در مورد اهداف ایران تردیدهایی وجود داشته باشد، اما خطرات ناشی از عدم احیای برجام به حدی است که نمی توان تغییرات احتمالی در موضع تهران را نادیده گرفت.
المانیتور همچنین نوشت: اما آیا بایدن واقع گرایی در مورد ایران را می پذیرد؟ او بارها گفته است که بازگشت به توافق هستهای ایران اولویت دولتش است و اجازه نمیدهد ایران در دوران تصدی خود به سلاح هستهای دست یابد و بهترین راه برای رسیدن به این هدف دیپلماسی است.
انگیزه دستیابی به توافق باید مثل همیشه بالا باشد. دیپلماسی هسته ای هرگز به دنبال پاداش دادن به دولت ایران و سرمایه گذاری برای تغییر آن نبوده است. این قرارداد برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب بوده و هست.
دولت بایدن نیز با دقت اعلام کرده است که از برجام دست برنداشته و فقط اولویت های دیگری دارد. توافق روی میز آگوست که از نظر فنی هنوز پابرجاست، پیشنویسی است که توسط ایالات متحده و اتحادیه اروپا تأیید شده است. البته بازگشت به مذاکرات با ایران آغاز خواهد شد، اما اگر ایران دوباره علاقه مند شود، آمریکا نیز باید برجام را در میان «اولویت های دیگر» بازگرداند.
311311